Bănci și Asigurări

BNR se gândeşte să renunţe la dobânda de referinţă

BNR se gândeşte să renunţe la dobânda de referinţă

Foto Octav Ganea

Autor: Liviu Chiru

29.06.2011, 00:02 2696

Douã bănci auparticipat ieri la o licitaţie repo organizată în mod neaşteptat deBNR - în cadrul căreia pot lua credite garantate cu titluri de stat- şi au împrumutat 9,9 milioane de lei (echivalentul a 2,3 mil.euro).

Sumele trebuie rambursate în douăzile, iar dobânda este de 6,25% pe an, egală cu rata de politicămonetară a BNR.

Mişcarea BNR i-a lăsat din nounedumeriţi pe dealeri, întrucât dobânzile la care pot fi atrasefonduri pe piaţa monetară interbancară sunt considerabil mai jos."Dobânzile pe piaţă sunt la 4%-4,5% pe an şi nu are rost să te ducila BNR", a comentat un dealer.

Reprezentanţii BNR nu au dorit săcomenteze asupra derulării operaţiunilor de piaţă, aceasta fiindpolitica standard a băncii centrale.

"Se discută în acest momentcorelarea dintre dobânda legală (de referinţă - n. red.) şi dobândacare este reprezentativă pentru piaţa din România, anume dobânda depolitică monetară.Aufost demaraţi paşii interni în acest sens", a spus Mugur Şteţ,purtătorul de cuvânt al BNR.

În practică, dobânda de referinţăse abate foarte puţin de la dobânda de politică monetară.De mai bine de un an dobândade referinţă staţionează la 6,25% pe an, nivelul ratei de politicămonetară. Steţ spune însă că decizia de renunţare la dobânda dereferinţă nu poate fi implementată individual de BNR. "Urmează săfie contactate celelalte instituţii ale statului, pentru că BNR nuare drept de iniţiativă legislativă, iar dobânda de referinţă estedefinită prin lege." Nu este însă prima dată când BNR face o astfelde mişcare, o licitaţie similară fiind organizată şi înmai.

Una dintre explicaţiile luate în considerarede dealeri este că BNR organizează astfel de licitaţii din motiveprocedurale.

La fiecare început de lună banca centralătrebuie să anunţe dobânda de referinţă, care se calculează ca mediearitmetică a dobânzilor utilizate în cadrul operaţiunilor de piaţăderulate în luna precedentă. Astfel, pentru a putea să calculezedobânda de referinţă BNR trebuie să organizeze operaţiuni depiaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO