Bănci și Asigurări

BNR isi exprima public dezacordul fata de schimbarea presedintelui CEC si deschide lupta cu PSD

24.03.2009, 19:33 56

Pentru prima data in istoria BNR de dupa 1989, banca centrala isi exprima public dezacordul fata de modalitatea prin care un partid - PSD - decide schimbarea presedintelui unei banci de stat, in acest caz CEC.

Pana acum BNR nu si-a exprimat niciodata public opinia fata de schimbarile operate de cei aflati la putere in sistemul bancar, chiar daca de-a lungul timpului partidele inlocuiau sefii de banci peste noapte.

Mircea Ursache, presedintele AVAS si un influent membru al PSD, a afirmat marti dimineata ca presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea, va fi inlocuit, persoana cea mai potrivita pentru preluarea functiei fiind Enache Jiru.

Dupa cateva ore, a venit replica BNR prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii nationale.

"Am luat nota de o declaratie care poate sa duca la o intorsatura periculoasa a lucrurilor. Ma refer la afirmatiile privind schimbarea conducerii CEC. Tin sa precizez, ca, in general, un astfel de procedeu nu este uzual. Cu atat mai mult insa nu este bine sa fie vehiculate astfel de intentii intr-un timp in care criza globala se accentueaza pe intrega planeta, iar presiunile le simtim si aici", a declarat Adrian Vasilescu.

Acesta a completat ca nu este momentul pentru perturbari in sectorul financiar, in orice schimbare a conducerii unei banci, ultimul cuvant apartinand bancii centrale.

Aceasta pozitie a BNR este surprinzatoare avand in vedere ca banca centrala nu-si exprima public punctele de vedere in privinta sefilor de banci.

Situatia creata ar putea deschide un razboi intre PSD si conducerea BNR.

Saptamana trecuta, unul dintre cei mai influenti lideri ai PSD, Viorel Hrebenciuc, a afirmat ca si BNR trebuie sa isi asume costurile acestei perioade dificile. Pozitia PSD este cu atat mai interesanta cu cat, in toamna acestui an, se va alege noua conducere a Bancii Nationale, in joc fiind cele patru posturi executive si cele cinci locuri de membru in Consiliul de Administratie.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR de 19 ani, vrea sa ramana in functie pentru un nou mandat de cinci ani. Florin Georgescu, prim-viceguvernator, este extrem de influent in PSD, pozitia lui in BNR fiind de neatacat. Nu se stie in acest moment daca Florin Georgescu tinteste pozitia de guvernator al BNR.

Cei doi viceguvernatori, Cristian Popa si Eugen Dijmarescu, trebuie sa-si gaseasca sprijin parlamentar daca vor sa ramana in functie.

Conducerea BNR face subiect de negociere intre partidele parlamentare, functiile executive fiind la mana partidelor aflate la putere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO