Bănci și Asigurări

BNR şi-a crescut deţinerile de titluri de stat la 80% din rezervă

BNR şi-a crescut deţinerile de titluri de stat la 80%...

Autor: Andra Oprescu

18.09.2014, 00:03 112

BNR a mutat în luna iulie 2,4 mld. euro din depozitele plasate la băncile cen­tra­le în titluri emise de alte state, care au ajuns astfel la un vârf al ultimului an de 124 mld. lei (28 mld. euro), potrivit da­telor băncii centrale. Plasamentele în ti­tluri de stat au urcat după această miş­care la 80% din rezerva internaţională.

De cealaltă parte,  sumele plasate la alte bănci centrale au coborât la 12 mld. lei (2,7 mld. euro). Depozitele la bănci centrale însumau aproape 23 mld. lei la ju­mătatea anului. Comparativ cu iulie 2013, nivelul acestora s-a redus de trei ori, ajungând să reprezinte numai 8% din totalul rezervelor internaţionale. Sume­le plasate de BNR în depozite la bănci centrale ajunseseră chiar la 25% din rezervele totale în toamna anului 2012.

Investiţiile în titluri au crescut cu peste 9% în iulie faţă de iunie şi cu aproape 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezervele valutare administrate de BNR s-au redus cu 328 mil. euro în iulie, la sub 31 mld. euro, determinantă pentru această dinamică fiind decizia băncii centrale de a scădea rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută de la 18% la 16%.

BNR poate cumpăra obligaţiuni emi­se de alte state, dar nu poate cum­pă­ra direct titluri de stat emise de Minis­te­rul de Finanţe. Banca centrală ad­mi­nis­trează însă sumele în valută îm­pru­mu­tate de Ministerul Finanţelor de pe pia­ţa internă sau de pe pieţele inter­naţionale.

Deşi băncile centrale evită să auto­fi­nanţeze deficitele bugetare ale pro­pri­ilor state, Fed, Banca Angliei şi Banca Centrală Europeană (BCE) au eliminat aceste restricţii odată cu accentuarea crizei financiare şi au cumpărat titluri de stat pentru a stabiliza pieţele. Rezerva internaţională totală, care in­clude şi rezerva de aur a BNR, însu­ma la finalul lunii iulie 34 mld. euro. Re­zer­va de aur avea în iulie o valoare de 3,2 mld. euro (14,2 mld lei), în creşte­re uşoară faţă de iunie. Acţiunile şi parti­ci­pa­ţiile la capital aveau o valoare de 1,2 mld. euro.

Deciziile privind plasarea rezervei va­lutare se iau de către comitetul de ad­mi­nistrare a rezervelor internaţio­na­le care funcţionează la BNR. Potrivit pro­pri­ei strategii, BNR face plasamente în ti­tluri emise de guvernul american, de agen­ţii guvernamentale sponsorizate de guvernul SUA, de guverne sau agen­ţii guvernamentale din UE, precum şi de alte guverne care au rating AAA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO