Bănci și Asigurări

BNR şi-a mărit cheltuielile cu personalul cu 7% anul trecut, deşi a rămas la 1.867 de angajaţi

BNR şi-a mărit cheltuielile cu personalul cu 7% anul...

Autor: Razvan Voican

30.06.2014, 18:25 244

Banca centrală şi-a conservat anul trecut numărul de salariaţi, menţinându-l la 1.867 (1.866 în 2012), în condiţiile unui rulaj de 3,4%, potrivit raportului anual al instituţiei. Cu toate acestea, cheltuielile de personal au urcat cu 7% faţă de nivelul din anul precedent, până la 258,6 mil. lei. În 2012 cheltuielile cu personalul urcaseră cu aproape 10%, de asemenea în absenţa unei creşteri a efectivelor.

Din acest an, BNR aplică un nou sistem integrat de management al resurselor umane pentru creşterea legăturii dintre contribuţie/performanţă a unui angajat şi nivelul recompensei.

Conducerea băncii centrale nu şi-a făcut niciodată publice salariile în declaraţiile de avere anuale, folosind formula trimiterii la fişele fiscale. Membrii consiliului de administraţie întârzie deja cu publicarea declaraţiilor pe 2013. Dintre cei 9 membri, numai guvernatorul, prim-viceguvernatorul şi cei doi viceguvernatori sunt salariaţi ai băncii, dar toţi au obligaţia să-şi publice declaraţiile de avere.

Pe parcursul anului trecut, 19 salariaţi din BNR au fost promovaţi în funcţii de conducere, iar 68 au avansat în funcţii superioare de execuţie.

Banca centrală a început să traverseze de câţiva ani un proces de întinerire în etajele ierarhice superioare în condiţiile în care mai mulţi dintre şefii vechi au atins vârsta de pensionare. Cu toate acestea, mai multe poziţii din organigramă sunt în continuare ţinute vacante. Este vorba despre postul de director al direcţiei relaţii internaţionale şi despre posturile de adjuncţi din direcţiile politică monetară, stabilitate financiară, studii economice şi juridică. La relaţii internaţionale este o situaţie specială, poziţia de director fiind liberă de trei ani, după retragerea Adrianei Marinescu. Aceasta a trecut pe un post de consilier, dar a continuat să se ocupe din partea BNR de relaţia României cu FMI, aşa cum o făcea şi când era director.

BNR are un program de formare a tinerilor specialişti la care în 2013 au participat 41 de candidaţi din care au fost aleşi 5 pentru a începe o carieră în banca centrală. În perspectiva intrării României în Uniunea Bancară şi a provocărilor legate de numeroasele schimbările de reglementări şi atribuţii la nivelul sistemului european al băncilor centrale personalul din BNR are nevoie de o intensificare a participării la programe de perfecţionare, anul trecut peste 1.000 de salariaţi luând parte la diverse cursuri şi traininguri.

În structura aparatului BNR a apărut în 2013 o nouă direcţie – responsabilă de gestiunea crizelor financiare, prin reorganizarea şi transformarea fostului compartiment dedicat ca urmare a creşterii volumului de activitate pe această zonă. De asemenea, odată cu lansarea portalului informatic de raportare directă a datelor statistice de către bănci, a fost redus numărul de posturi din cadrul unor structuri teritoriale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO