Bănci și Asigurări

BNR si-a plasat 67% din activele externe in titluri de valoare

18.11.2004, 00:00 23



Volumul plasamentele in titluri de valoare detinute de Banca Nationala a inregistrat in septembire o majorare de 8,5%, pana la un total de 331.163 de miliarde de lei (8,2 miliarde de euro). Ponderea acestor plasamente in totalul activelor BNR a ajuns astfel la aproape 67%, in crestere cu trei puncte procentuale comparativ cu luna septembrie 2003.



Astfel, activele externe detinute de Banca Nationala au ajuns in luna septembrie la 496.464 de miliarde de lei (12,4 miliarde de lei), in crestere cu 3,7% (in lei) comparativ cu luna precedenta.



Expansiunea plasamentelor in titluri de valoare s-a facut in defavoarea celorlalte componente, ale caror solduri au inregistrat diminuari in septembrie. Reorientarea strategiei de plasare a activelor detinute a avut loc la sfarsitul anului trecut, dupa ce evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale a marit riscul plasamentelor in valuta. La aceasta s-au adaugat si unele situatii de neplata in cazul titlurilor emise de unele corporatii, astfel incat BNR si-a reorientat plasamentele catre obligatiunile cu garantii guvernamentale.



Disponibilul in valute convertibile a scazut pe parcursul lunii septembrie la 66.102 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), mai putin cu aproape 11% comparativ cu luna precedenta. Cea mai mare parte a valutei este pastrata sub forma de depozite si disponibil la mai multe banci straine. Acestea insumau la sfarsitul lui septembrie 56.094 de miliarde de lei (1,4 miliarde de lei), marcand astfel o scadere comparativ cu luna precedenta de 8%. BNR mai detine valuta sub forma de disponibil la Banca Federala a Statelor Unite (FED) in valoare de 26 de miliarde de lei (0,65 milioane de euro) si la Banca Reglementelor internationale in valoare de 9.980 de miliarde de lei (249,5 milioane de euro).



Disponibilul detinut la Fondul Monetar international sub forma de disponibil in drepturi speciale de tragere (DST) a ajuns in septembrie la 12 miliarde de lei (0,3 milioane de euro).



Rezerva de aur a fost evalutata la 45.953 de miliarde de euro (1,14 miliarde de euro), in usoara scadere comparativ cu luna precedenta, datorita evolutiei pretului aurului pe pietele internationale.



Volumul activelor interne detinute de BNR a crescut cu 22,4% (in lei), pana la 14.413 miliarde de lei (360 milioane de euro). Cea mai mare parte a acestora este incadrata la captolul alte active, care include alte metale pretioase, dobanzi si comisioane de incasat, diferente nefavorabile nete din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta si diverse active.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO