Bănci și Asigurări

BNR şi ASF ar putea solicita băncilor listate să amâne distribuirea de dividende sau răscumpărările de acţiuni până la 1 ianuarie

BNR şi ASF ar putea solicita băncilor listate să...

Autor: Roxana Rosu

20.07.2020, 00:07 1185

Recomandarea vine din partea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, condus de guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macropru­den­ţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai BNR, ASF şi ai guvernului, fiind condus de guvernatorul BNR Mugur Isărescu, recomandă BNR şi ASF să solicite băncilor ca, cel puţin până la 1 ianuarie 2021, să evite distribuirea de dividende către acţionari sau să acorde un angajament irevocabil de a distribui dividende. Astfel, în urma şedinţei de 15 iulie, BNR şi ASF le-ar pu­tea ce­re instituţiilor financiare aflate în aria de supraveghere să nu răs­cumpere acţiuni ordinare şi să nu să creeze „o obli­gaţie de pla­tă a unei remu­nerări variabile către un membru al unei ca­te­gorii de personal ale cărui activităţi profesionale au un im­pact material asupra profilului de risc al instituţiei financiare, care au ca efect reducerea cantităţii sau calităţii fondurilor proprii la nivel consolidat şi/sau individual“.

De asemenea, Comitetul consideră că balanţa comercială cu produse agroalimentare a devenit o vulnerabilitate, cu posibil potenţial sistemic.

Factorii de risc ţin de existenţa unei relaţii strânse între deteriorarea deficitului de cont curent şi declanşarea unei crize financiare sau de balanţă de plăţi, precum şi de necesitatea asigurării securităţii alimentare, aceasta fiind de altfel şi una dintre lecţiile crizei generate de pandemia COVID-19.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO