Bănci și Asigurări

BNR şi FMI vor ca statul să nu impoziteze câştigurile băncilor din trecerea la IFRS

Autor: Tempea Ovidiu

26.02.2011, 17:04 48

Banca Naţională a României (BNR) şi Fondul Monetar Internaţional(FMI) au convenit ca statul să nu impoziteze câştigurile băncilordin eliberarea de provizioane odată cu trecerea de la standardeleromâneşti de contabilitate la IFRS, la începutul anului 2012,informează MediafaxBusiness.

"BNR va pregăti şi publica până la finele lunii iunie un draftde reglementare privind filtre prudenţiale menite să conserve oatitudine prudentă privind solvabilitatea băncilor, provizioaneleşi rezervele şi să permită totodată introducerea IFRS de laînceputul anului 2012", se arată în scrisoarea de intenţie agreatăîn luna februarie de autorităţile române şi FMI.

În afară de eliberarea treptată a provizioanelor pe anumitecriterii care vor fi stabilite de banca centrală în prima parte aanului, BNR şi FMI propun ca stornările de provizioane printrecerea de la RAS la IFRS să nu
fie înregistrate ca venituri suplimentare în contul de profit şipierderi, şi să fie înscrise în contul de capital.

Preşedintele ARB, Radu Gheţea, a declarat că discuţiile suntincipiente, dar varianta de lucru vizează ca sumele eliberate săfie înregistrate în rezerva băncii ca rezultat reportat şi să nufie considerate profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO