Bănci și Asigurări

BNR ţine sub control cursul valutar. Cotaţia a rămas stabilă, la 4.9489 lei/euro

BNR ţine sub control cursul valutar. Cotaţia a rămas...

Autor: Cristina Bellu

03.03.2022, 13:20 211

Cursul de schimb leu/euro a rămas stabil joi înregistrând o uşoară scă­dere, cu 0,002%, la 4,9489 lei/euro. Miercuri, cursul leu/euro a fost cotat la 4,9490 lei/euro.

Dacă pe piaţa valutară interbancară, acolo unde BNR a spus că urmăreşte şi vrea stabilitatea cursului leu/euro, e linişte, pe piaţa caselor de schimb, cursul a depăşit 5 lei/ euro, cotaţiile curente situându-se între 5,1 lei la cumpărare şi 5,2/5,3 la vânzare.

“Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii care apar imediat, în primele zile, din momentul în care apare o criză. Aşa a fost şi în 2008, aşa a fost şi în 2020, când cererea de valută a fost mai mare decât de obicei”, spune Adrian Vasilescu, consilier BNR.

El precizează că BNR monitorizează situaţia de pe piaţa caselor de schimb valutar, acolo unde a apărut o cerere mai mare de euro, ca urmare a conflictului din Ucraina, şi consideră că tensiunile se vor calma pe măsură ce piaţa va fi alimentată cu euro cash. 

La nivelul dobânzilor pe piaţa interbancară, acestea au continuat să crească joi astfel că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat la 3,97%, în creştere faţă de miercuri, când a atins 3,91%, în timp ce ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,14% de la 4,10% miercuri, iar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 4,26% faţă de 4,20% ieri.

De altfel, unii analişti au anticipat că dacă apar presiuni de depreciere asupra leului pe termen scurt acestea probabil vor fi contracarate prin do­bânzi interbancare mai ridi­cate ca urmare a po­liticii controlului strict al li­chi­dităţii din partea BNR, care este parte a managementului controlat al cursului de schimb.

Creşterea do­bânzilor pe piaţa interbancară poate să apară şi în contextul intrării pieţei pe deficit de lichiditate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO