Bănci și Asigurări

BNR ţine tot mai greu inflaţia în frâu: Noua ţintă de prognoză pentru 2019 este de 4,2%, în creştere de la 3%. Care sunt motivele din spatele creşterii preţurilor şi care sunt graficele cu probleme

Autor: Dragoş Dinu

17.05.2019, 17:57 1250

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat vineri la prezentarea raportului privind inflaţia că noua prognoză pentru 2019 este de 4,2%, în creştere de la 3%.

Presiunile inflaţioniste sunt din ce în ce mai mari pe fondul unor evoluţii externe nefavorabile: creşterea preţurilor la legume sau creşterea preţului ţiţeiului- dar şi din cauza evoluţiilor interne: creşterea salariilor, creşterea importurilor sau lipsa ofertei interne care să acopere cererea în creştere.

În T1 2019, creşterea economică a fost de 5%, cu mult peste aşteptările analiştilor care prevedeau un maxim de 4,7%.

Creşterea economică a venit din consum şi din relansarea lucrărilor de construcţii.

Majorarea salariilor în sectorul bugetar- creşterea salariului minim pe economie, creşterea salariilor în companiilor private, având ca principal motor lipsa forţei de muncă- a susţinut creşterea consumului cu 8%. Dar, în acelaşi timp, şi importurile au crescut cu 1 miliard de euro în T1 2019 faţă de T1 2018.

Isărescu a spus vineri că această creştere economică de 5% este bună atâta timp cât nu vine cu dezechilibre, dar noi avem o accentuare a dezechilibrelor.

BNR încearcă să ţină inflaţia prin controlul lichidităţii din piaţă, care înseamnă dobânzi mai mari pe piaţa interbancară.

 

 

 

 

 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO