Bănci și Asigurări

BNR trebuie să raporteze anual la EBA resursele pentru garantarea depozitelor

BNR trebuie să raporteze anual la EBA resursele pentru...

Autor: Claudia Medrega

14.12.2015, 00:05 210
BNR va trebui să informeze Autoritatea Bancară Europeană (EBA) anual, până la 31 martie, cu privire la volumul depozitelor acoperite de pe teritoriul României şi cuantumul resurselor financiare disponibile ale schemelor de garantare a depozitelor oficial recunoscute în România, existente la data de 31 decembrie a anului precedent, conform noilor reglementări privind garantarea depozitelor actualizate conform cerinţelor UE.

Resursele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare au ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 5,3 mld. lei, bani cu care ar putea interveni pentru a despăgubi deponenţii în eventualitatea în care o bancă ar intra în faliment. FGDB administrează două fonduri - fondul destinat garantării depozitelor şi fondul de restructurare bancară, ambele cu un sistem de finanţare ex-ante.

Contribuţiile anuale şi extraordinare datorate unei scheme de garantare a depozitelor se determină, începând cu data de 1 ianuarie 2016, pe baza volumului depozitelor acoperite în funcţie de gradul de risc asociat fiecărei bănci participante, potrivit noilor reguli. România a modificat legislaţia naţională astfel încât să includă noile reguli europene referitoare la sistemele de garantare a depozitelor bancare, noile reglementări intrând în vigoare. Legea 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Schemele de garantare a depozitelor utilizează propriile metode pentru determinarea contribuţiilor în funcţie de riscul asumat de fiecare instituţie de credit participantă, luând în considerare ghidurile în domeniu emise de Autoritatea Bancară Europeană.

În cazul în care resursele financiare disponibile ale unei scheme de garantare a depozitelor sunt insuficiente pentru a asigura plata compensaţiilor către deponenţi în situaţia în care depozitele devin indisponibile, fiecare instituţie de credit participantă plăteşte schemei de garantare a depozitelor contribuţii extraordinare, al căror nivel, stabilit de schema de garantare a depozitelor cu aprobarea BNR, nu poate depăşi pe an calendaristic 0,5% din volumul depozitelor acoperite ale respectivei instituţii de credit determinat la data de 31 decembrie a anului precedent.

Una dintre prevederile noii legi stabileşte că fuziunea unei scheme de garantare a depozitelor din România cu o schemă de garantare a depozitelor din alt stat membru, având ca rezultat înfiinţarea unei scheme care funcţionează în România, precum şi funcţionarea pe teritoriul României a unor scheme de garantare a depozitelor care operează şi în alte state membre fac obiectul aprobării prealabile a BNR în calitate de autoritate desemnată.

Modificările legislaţiei vin cu o oarecare întârziere, după ce Uniunea Europeană a declanşat la începutul lunii decembrie proceduri de infringement împotriva a 14 state membre, printre care şi România, pentru că nu au modificat legislaţia conform regulilor europene. România, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia şi Suedia nu au aprobat unele sau toate reglementările necesare până la termenul limită de 30 noiembrie, potrivit CE.

Comisia Europeană a prezentat în noiembrie planurile de creare a unui sistem comun de garantare a depozitelor în zona euro, încurajând în acelaşi timp toate cele 28 de state membre să adopte reglementările deja aprobate, conform Bloomberg.

Toate cele 28 de state membre trebuie să îşi ajusteze legislaţia naţională pentru a reflecta standardele europene pentru protejarea depozitelor bancare şi a asigura un nivel de protecţie de bază al clienţilor. Reglementările referitoare la garantarea depozitelor au un rol major în eforturile de întărire a zonei euro şi de finalizare a uniunii bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO