Bănci și Asigurări

BNR va majora mâine dobânda-cheie, în încercarea de a stăvili inflaţia care ar putea ajunge în lunile ce vin la 10%. Se va discuta despre o majorare între 0,25 şi 0,5%

BNR va majora mâine dobânda-cheie, în încercarea de a...

Autor: Iulian Anghel

08.02.2022, 15:48 408

Problema complicată pentru BNR este cu ce se va întâmpla după luna aprilie, când sprijinul pentru preţul energiei va fi suspendat. Se discută , pe linie politică, despre prelungirea termenului, dar BNR nu are niciun cuvânt de spus aici.

În şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR se va dezbate mâine – şi se va vota – majorarea dobânzii-cheie, majorare care va însemna, aproape automat, majorarea dobânzilor băncilor comerciale. Inflaţia este sus, spre 8% anul trecut şi nu sunt semne că se domoleşte. Aşa că Banca Naţională va fi forţată să majoreze dobânda-cheie pentru a stăvili consumul, este politica clasică pe care o adoptă băncile centrale în astfel de situaţii. Problema este că majorarea abruptă a dobânzii-cheie, care majorează dobânzile cerute de băncile comerciale, poate lovi puternic economia, lipsind-o de resurse. De cealaltă parte, o inflaţie înaltă loveşte crunt în cei mai săraci dintre membrii comunităţii. La o inflaţie aşteptată de 9-10% până la mijlocul anului, pensiile cresc, de pildă, cu undeva la 4%. Deci cei mai săraci dintre cei săraci pierd mai mult.

BNR a ales o cale domoală, faţă de băncile centrale din Europa Centrală şi de Est care au majorat dobânzile mult mai abrupt.

Discuţia de mâine va fi dacă dobânda va fi majorată cu 0,25% sau cu 0,5%. În ultimele trei şedinţe ale CA al BNR (5 octombrie 2021, 9 noiembrie 2021 şi 10 ianuarie 2022), dobânda a fost majorată cu 0,25%. La ultima şedinţă, discuţia a fost dacă majorarea să fie de 0,25% sau de 0,50%. Cinci dintre cei nouă membri ai CA al BCR au votat pentru 0,25%, iar 4 dintre ei pentru 0,5%. Şi aşa a rămas. Cel mai probabil aşa se va întâmpla şi mâine.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO