Bănci și Asigurări

BNR va ţine dobânzile mai sus pentru a proteja leul şi a descuraja inflaţia

BNR va ţine dobânzile mai sus pentru a proteja leul şi a descuraja inflaţia

Autor: Razvan Voican

03.09.2012, 00:02 409

Volatilitatea a devenit o caracteristică importantă a dobânzilor de pe piaţa monetară interbancară, după ce BNR a trecut la optimizarea volumului de lichiditate prin plafonarea împrumuturilor accesibile băncilor la schimb cu titluri de stat.

Analiştii se aşteaptă ca dobânda-cheie să rămână la 5,25% pe an până la sfârşitul lui 2012, însă ratele ROBOR - care constituie baza de cost pentru majoritatea creditelor în lei - ar putea avea mai degrabă o tendinţă de creştere, mai ales dacă revin presiunile de depreciere a leului sau dacă inflaţia începe să urce ameninţător.

Încercările de stimulare a creditului în lei din prima jumătate a anului nu au dat roade, iar finanţarea în moneda naţională va fi cu atât mai descurajată pe măsură ce ROBOR rămâne sus, iar ratele de referinţă la euro EURIBOR continuă să scadă.

Pentru cei care au luat deja un credit în lei şansele sunt mai degrabă de creştere a costurilor în această toamnă decât de scădere. Creşterea dobânzilor s-a dovedit o pârghie puternică prin care BNR a inversat tendinţa de depreciere rapidă a leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO