Bănci și Asigurări

BNR: Volatilitatea leului continua pana la finele anului

16.11.2007, 19:31 20

Fluctuatiile puternice de curs vor continua cel putin pana la sfarsitul anului, in conditiile in care investitorii raman sensibili la stirile privind economia locala, dar si la miscarile de pe pietele globale.
"O volatilitate de curs va continua sa fie pana la sfarsitul anului, determinata de evenimentele care vor veni. Experienta recenta ne-a aratat ca acumularea unor informatii nefavorabile privind evolutia indicatorilor economici, suprapuse pe inrautatirea perspectivei rating-ului de tara acordat de Santadard&Poor's, a influentat atitudinea investitorilor, care au cumparat masiv valuta, inclusiv in ultimele zile", a aratat Eugen Dijmarescu, viceguvernator al Bancii Nationale.
Oficialul BNR considera ca un moment de tensiune va aparea la sfarsitul lunii, cand vor fi publicate datele privind evolutia produsului intern brut (PIB) in trimestrul al treilea.
"Estimez ca daca datele vor fi mai bune decat se asteapta CNP, vom vedea o miscare inversa a cursului", a spus Dijmarescu, notand ca aceasta este doar o opinie personala.
In sedinta de tranzactionare de ieri, euro a continuat sa oscileze in banda stabilita inca de zilele trecute, intre 3,44 si 3,46 lei.
La cursul oficial, euro a urcat insa pana la un nou maxim al ultimelor 12 luni, de 3,4615 lei, cu 1,38 bani peste nivelul precedent. Dolarul a castigat 2,43 bani, urcand pana la 2,3683 lei. Volumele tranzactionate ieri pe piata de la Bucuresti au fost insa reduse, comparativ cu zilele precedente.
Dijmarescu a evitat sa faca aprecieri privind evolutia cursului, insa a reamintit ca in luna decembrie apar intrari semnificative de valuta din partea muncitorilor din strainatate.
O apreciere a cursului ar fi un factor puternic de atenuare a presiunilor inflationste pe sfarsit de an. Momentan, deprecierea leului alimenteaza cresterea pretului produselor de import, in conditiile in care cursul a crescut cu 11% de la minimul atins in iulie, respectiv cu 4% numai de la inceputul lui noiembrie. Oficialul BNR a admis ca o variatie de 4% intr-un interval atat de scurt este "semnificativa".
In alta ordine de idei, Dijmarescu este optimist privind evolutia inflatiei dupa varful din octombrie, cand ritmul anual a urcat la 6,8%. El spune ca, spre deosebire de anul trecut, Guvernul nu a mai programat pentru lunile noiembrie si decembrie cresteri ale preturilor administrate.
Cu toate acestea, viceguvernatorul a admis ca prognoza privind inflatia anuala, de 5,7% in decembrie, ar putea sa fie "conservatoare", in conditiile in care cresterea preturilor din octombrie (cu 1%) a depasit asteptarile BNR cu 0,2 puncte procentuale.
Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria a aratat ieri ca prognoza BNR privind inflatia la sfarsitul anului este "extrem de conservatoare", anticipand o mentinere a presiunilor inflationiste pana cel putin in prima jumatate a anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO