Bănci și Asigurări

BNR: Vom asigura fluxuri neîntrerupte de numerar pentru toate operaţiunile, inclusiv cele de lichidităţi pentru bancomate, clienţii bancari au acces deplin la banii lor din conturi. Susţinem toate măsurile băncilor de sprijinire a clienţilor afectaţi de criză

BNR: Vom asigura fluxuri neîntrerupte de numerar pentru...

Autor: Cristian Hostiuc

18.03.2020, 17:00 23872

BNR a anunţat miercuri că va asigura toată lichiditatea necesară pentru ca sistemul de plăţi din România să funcţioneze, iar băncile să onoreze cererile venite din partea clienţilor. 

BNR susţine toate măsurile luate de bănci - amânarea plăţii creditelor, restructurare, reeşalonare - pentru susţinerea clienţilor, persoane fizice şi companii, care sunt afectaţi de criza coronavirus. 

Mai jos aveţi comunicatul integral al BNR. 

În contextul evenimentelor recente cauzate de noul coronavirus 2019 (COVID-19), Banca Naţională a României (BNR) a întreprins un set de măsuri pentru a sprijini eforturile autorităţilor publice şi ale sistemului bancar de a limita efectele crizei asupra economiei naţionale. În primul rând, BNR a luat toate măsurile necesare pentru a asigura, în continuare, buna funcţionare a sistemelor de plăţi şi de decontare în monedă naţională, în vederea desfăşurării, în condiţii normale, a tranzacţiilor comerciale şi financiare, indiferent de evoluţia situaţiei cauzate de pandemie.

De asemenea, BNR monitorizează şi analizează permanent evoluţiile interne şi internaţionale, precum şi impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieţelor financiare şi economiei naţionale, fiind pregătită să asigure stabilitatea necesară în condiţiile date, precum şi lichiditatea sistemului bancar, pentru buna funcţionare a finanţelor publice şi a economiei reale. Finanţarea curentă a cheltuielilor publice (salarii, pensii, cheltuieli sociale, investiţii, etc.) este prioritară. În cazul unei cereri crescute din partea populaţiei, BNR va asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar pentru toate operaţiunile, inclusiv cele de lichidităţi pentru bancomate. Clienţii bancari au acces deplin la banii disponibili în conturile lor, indiferent că aleg să retragă sume de la ATM-uri, să opereze tranzacţii bancare sau, dacă este necesar, să se deplaseze la sucursalele şi agenţiile băncilor.

Pentru a evita, totuşi, contactul fizic direct şi deplasările care nu sunt urgente, BNR recomandă efectuarea operaţiunilor bancare, pe cât posibil, prin intermediul mijloacelor moderne de plată disponibile, precum cardurile sau plăţile online. În această perioadă, cele mai multe instituţii financiare au luat mai multe decizii pentru a proteja sănătatea clienţilor şi a angajaţilor, asigurând în acelaşi timp continuitatea operaţională a activităţii. Aceste măsuri sunt în concordanţă cu indicaţiile autorităţilor publice de a respecta distanţarea socială şi izolarea preventivă, ţinând cont de circumstanţele actuale excepţionale.

BNR acţionează şi susţine în totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice şi companiilor afectate de criză, prin modalităţi adecvate, de la caz la caz, de uşurare a ratelor la creditele în curs şi de facilitare a accesului la noi linii de finanţare. BNR pregăteşte modificări adecvate ale regulamentelor bancare prudenţiale, în concordanţă cu recomandările europene şi internaţionale pentru această perioadă, urmărind, totodată, şi menţinerea în limite acceptabile a bonităţii instituţiilor financiare şi a clienţilor nebancari (companii şi populaţie).

Citeşte ZF e-paper 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO