Bănci și Asigurări

BNR vorbeşte de “ieşiri de capital care au crescut semnificativ” după tensiunile politice, cu efect asupra lichidităţii şi dobânzilor de pe piaţa monetară, asupra rezervelor valutare ale României şi a cursului de schimb al leului. BNR menţine dobânda la 6,5%

BNR vorbeşte de “ieşiri de capital care au crescut...

Autor: Claudia Medrega

16.05.2025, 15:42 596

BNR vorbeşte după şedinţa de politică monetară de astăzi de “ieşiri de capital care au crescut semnificativ” după tensiunile politice, cu efect asupra lichidităţii şi dobânzilor de pe piaţa monetară, asupra rezervelor valutare ale României şi a cursului de schimb al leului, boardul băncii centrale menţinând dobânda-cheie la 6,5%.

Intensificarea tensiunilor pe scena politică – după rezultatul surprinzător din primul tur al alegerilor prezidenţiale, demisia premierului Marcel Ciolacu şi ieşirea PSD de la guvernare – a stârnit agitaţie pe pieţele financiare, valutară şi monetară, iar cursul valutar a depăşit în data de 6 mai pentru prima dată pragul de 5 lei/euro, urcând până la 5,12 lei/euro, saltul fiind de aproximativ 3%.

Astăzi cursul valutar de referinţă anunţat de BNR la prânz a fost de  5,1033 lei/euro.

Şi dobânzile pe piaţa interbancară au crescut, ROBOR la 3 luni, folosit ca referinţă la creditele retail în lei cu dobândă variabiă luate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele corporate în lei, depăşind 7%. Astăzi ROBOR la 3 luni a urcat la 7,39%, de la 7,29% joi.

“Perioada electorală prelungită şi tensiunile politice în creştere au inversat mişcările de capital de pe piaţa financiară locală. În ultima perioadă, ieşirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme. Aceste schimbări au avut un impact major asupra lichidităţii şi ratelor dobânzilor de pe piaţa monetară, precum şi asupra raportului cerere-ofertă pe piaţa valutară, a rezervelor valutare ale României şi a cursului de schimb al leului”, scrie BNR în comunicatul transmis după şedinţa de politica monetară de astăzi.

În piaţa financiară au început să apară estimări legate de costul crizei politice şi cât ar fi cheltuit banca centrală ca să apere leul şi să evite o depreciere mai puternică. Analiştii de la Erste estimează că, în ultima săptămână, BNR a cheltuit probabil aproximativ 6 miliarde de euro din rezervele sale valutare pentru a susţine leul. În opinia lor, nivelul critic actual al cotaţiei leu/euro pentru BNR pare a fi 5,15, cursul valutar stabilizându-se la aproximativ 5,12 lei/euro.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels