Bănci și Asigurări

Board-ul BNR se întruneşte joi în opt membri, după ce Bogdan Olteanu a demisionat din funcţia de viceguvernator. În istoria post-decembristă mai există o singură situaţie când consiliul BNR a rămas incomplet

Board-ul BNR se întruneşte joi în opt membri, după ce...

Autor: Claudia Medrega

01.08.2016, 19:01 640

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale se întruneşte joi în cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din acest an, de această dată în opt membrii, după ce Bogdan Olteanu (45 de ani) a demisionat din funcţia de viceguvernator, poziţie pe care o ocupa din 2009 încoace, fiind la al doilea mandat.

Bogdan Olteanu a fost reţinut de DNA şi este acum plasat în arest la domiciliu de instanţa supremă în cazul unei presupuse mite de un milion de euro. Este pentru prima dată când un oficial al BNR este acuzat de fapte de corupţie şi prima demisie a unui membru al board-ului băncii centrale în acest mod.

Banca centrală a transmis că activitatea instituţiei se desfăşoară normal, atribuţiile lui Olteanu urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalţi membrii ai conducerii executive.

În istoria post-decembristă mai există o situaţie când primul board al BNR a rămas incomplet, după dispariţia din cauze naturale a unui membru neexecutiv. Atunci, Consiliul de administaţie al BNR a funcţionat în opt membrii timp de mai bine de un an până la expirarea mandatului.

De această dată, este mai puţin probabilă funcţionarea incompletă a Consiliului de administraţie al BNR pe termen mai lung având în vedere că rămâne vacantă o poziţie executivă. Actuala conducere a BNR îşi termină mandatul în 2019.

Avocatul lui Bogdan Olteanu a confirmat faptul că fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a demisionat din funcţia de viceguvernator al BNR, conform agenţiei Mediafax. Potrivit avocatului său, Bogdan Olteanu a luat această decizie pentru că nu vrea ca imaginea Băncii Naţionale să fie afectată de cazul penal în care este implicat.

Demisia lui Olteanu urma să fie adresată Parlamentului, care l-a numit în funcţia de viceguvernator, şi nu ajunge la Banca Naţională, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat că liberalii sunt îndreptăţiţi să nominalizeze un membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale în locul lui Bogdan Olteanu, afirmând căpână la 1 septembrie instituţia poate funcţiona şi cu un om în minus, conform Mediafax. Parlamentarii sunt în vacanţă până la toamnă.

Conform legii, cei nouă membri ai conducerii BNR, patru executivi şi cinci neexecutivi, sunt numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate, pentru un mandat de cinci ani.

BNR a precizat într-un comunicat că ancheta DNA vizează fapte care s-au petrecut înainte ca Olteanu să ajungă viceguvernator, în toamna lui 2009, astfel că nu are nicio legătură cu activitatea pe care a depus-o la bancă.

Bogdan Olteanu, unul dintre tinerii oameni politici cu o carieră şi o ascensiune politică impresionantă, a fost eliberat vineri noaptea, după 24 de ore de la reţinerea sa de către DNA pentru o acuzaţie de trafic de influenţă care ar fi avut loc în 2008, în perioada când deţinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Olteanu este acuzat că ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru a-l susţine în funcţia de guvernator al Deltei pe Liviu Mihaiu. Olteanu a admis că a vorbit cu Sorin Ovidiu Vântu despre poziţia de guvernator al Deltei, dar respinge categoric ipoteza că ar fi luat mită în schimbul numirii lui Mihaiu în această funcţie.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO