Bănci și Asigurări

Boc ii cere lui Isarescu sa scada dobanda de referinta pentru relansarea creditarii. Cum comentati?

Boc ii cere lui Isarescu sa scada dobanda de referinta pentru relansarea creditarii
22.12.2009, 23:58 42

Guvernul va discuta cu BNR pentru a gasi solutii care safaciliteze accesul la credite al companiilor aflate in dificultatedin cauza scaderii vanzarilor, afirma premierul Emil Boc.
"Daca nu scadem dobanda de referinta, avem o problema. Trebuie samodificam politica de creditare pentru ca firmele sa aiba acces lacreditare mai ieftina. Daca nu se gaseste o solutie rapida, vomavea probleme cu sprijinirea mediului de afaceri", a spus Boc la oemisiune televizata, citat de Mediafax.
El a afirmat ca va discuta cu BNR pentru deblocarea mecanismului decreditare si ca acest obiectiv va reprezenta una dintreprioritatile majore ale Cabinetului care ar urma sa primeascaastazi votul de investitura in Parlament. Reprezentantii banciicentrale spun ca astfel de discutii sunt normale.  "BNR a fostintotdeauna deschisa la orice colaborare cu Guvernul. Legaturadintre cele doua institutii este continua, ne consultam reciporc,primim propuneri de la Guvern si facem la randul nostru propuneri", a comentat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatoruluiBNR. Dobanda medie platita de companii pentru creditele noi in leise ridica la 16,2% in octombrie, fiind de trei ori mai mare decatdobanda medie platita de o companie din Cehia pentru un credit inmoneda locala. In Polonia, un credit similar avea o dobanda de 5,8%pe an, in timp ce in Ungaria dobanda era putin peste 10% pean.
Diferente apar in conditiile in care si dobanda-cheie a BNR,mentinuta la 8% pe an in ultima sedinta de politica monetara, estecea mai ridicata din regiune. In Ungaria, de exemplu, bancacentrala a redus saptamana aceasta dobanda de politica monetara cuinca 0,25%, pana la 6,25% pe an, chiar daca inflatia anualizata afost in crestere in noiembrie, ajungand la 5,2%.
AnaliStii spun insa ca dobanzile se mentin la un nivel ridicat dincauza inflatiei si a riscului de tara aflate la un nivel ridicat sinu pentru ca banca centrala nu ar dori relaxarea conditiilor decreditare. In acelasi timp, BNR ar mentine dobanda sus pentru aproteja cursul leului.
"Este cert ca dobanda ramane ridicata, dar la aceasta situatieconcura doi factori: rata mare a inflatiei si prima de risc detara. Ca sa avem dobanzi mai mici trebuie sa actionam asuprainflatiei si sa luam masuri la nivel politic si economic care saredea increderea investitorilor straini in economia romaneasca",noteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
In cazul reluarii creditarii nu este insa doar o problema dedobanzi, apreciaza Dumitru, invocand capacitatea limitata deindatorare a companiilor si populatiei, ceea ce face ca nivelulcererii solvabile de credite sa ramana la un nivel scazut. Tariledin regiune nu se tem insa la fel de mult de inflatie ca BNR, carede-abia in 2005 a reusit sa o reduca la o singura cifra.
In Polonia si Cehia, dobanda reala (diferenta dintre dobanda dereferinta si rata inflatiei) a ajuns sa coboare sub 1%.
Mai mult, de cateva ori anul acesta, dobanda de politica monetara abancii centrale de la Varsovia s-a situat chiar sub rata inflatiei,in ciuda faptului ca Polonia este singura tara din UE a careieconomie a ramas in teritoriul pozitiv.
Polonia va inregistra o crestere economica de 1% anul acesta,potrivit previziunilor FMI.
In Romania, in schimb, banca centrala a ramas preocupata de tintade inflatie si de stabilitatea cursului de schimb, preferand oreducere lenta a dobanzii de politica monetara. Dobanda-cheie a BNRa coborat de la 10% pe an in februarie la 8% pe an inprezent.
Ionut Dumitru considera ca preocuparea fata de inflatie a BNR estejustificata si ca in perioada urmatoare presiunile inflationiste sevor intensifica pe fondul majorarii diverselor accize incepand dela 1 ianuarie 2010.
In cea mai mare parte a acestui an, inflatia s-a aflat pe un trenddescendent, dar in noiembrie a urcat de la 4,3% la 4,65% ca urmarea majorarii accizelor la tigari. Banca centrala risca astfel dinnou sa nu-si poata atinge tinta de inflatie pentru 2009, de 3,5%plus/minus un punct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO