Bănci și Asigurări

Bogdan Dumitrescu, profesor la ASE: În ciuda creşterii de proporţii a cursului francului faţă de leu, costurile efective sunt comparabile cu cele ale unui împrumut în lei

Bogdan Dumitrescu, profesor la ASE: În ciuda creşterii...

Autor: Cristian Hostiuc

06.12.2016, 00:03 822
Bogdan Dumitrescu, con­fe­renţiar la ASE - Facultatea de finanţe, asigurări, bănci şi burse, spune că în urma unor calcule făcute pe un împrumut de 60.000 de euro luat în euro, lei sau franci elveţieni, luând în considerare valoarea în timp a banilor, rezultatul arată că în ciuda creşterii cursului francului faţă de leu, costurile calculate pentru toată perioada creditului sunt comparabile cu cele în lei.

Calculele lui arată că cei care au luat un credit de echivalentul a 60.000 de euro în 2006 plătresc un cost mediu de circa 7,55% pe an la lei, 6,8% pe an la euro şi 7,68% pe an în cazul unui împrumut luat în franci elveţieni.

Deci creditele în euro au repre­zentat cea mai ieftină variantă pentru debitori.

„În pofida dreprecierii de proporţii a leului faţă de franc, costurile calculate pentru toată perioada creditului sunt comparabile cu cele în lei, întrucât la împrumuturile cu scadenţă îndelungată dobânda are o pondere foarte mare în rata lunară, iar dobânzile la franci au fost semnificativ mai mici decât cele la lei. De altfel, merită o dezbatere mai amplă riscul de rată a dobânzii asociat unui credit ipotecar în lei, o eventuală manifestare a acestuia putând avea con­se­cinţe importante asupra ratei lunare de plată. Mai mult, în pofida deprecierii leu­lui faţă de euro, din perspectiva cos­tu­rilor determinate ac­tua­rial, creditele în euro au repre­zen­tat cea mai bună op­ţiu­ne pentru de­bitori. Aşa arată cal­culele în acest mo­ment, iar modificările viitoare ale cursu­lui va­lutar sau ale ratelor de dobândă vor con­duce la obţinerea unor rezultate di­ferite într-o direcţie sau alta“, a men­ţioant Bogdan Dumitrescu într-o opinie transmisă ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO