Bănci și Asigurări

Bogdan Olteanu - BNR: Există discuţii despre creditarea în moneda naţională, dar nu e un proiect oficial. Euroizarea economiei ţine de inerţia pieţei

Bogdan Olteanu - BNR, despre creditele în moneda naţională şi euroizarea economiei

Autor: Victor Rotariu

27.06.2011, 09:33 525

Banca Naţională intenţionează să modifice normele de creditare apersoanelor fizice, încurajând împrumuturile în lei, atât în cazulîn cazul celor destinate consumului cât şi celor ipotecare.

BNR nu are în acest moment un proiect oficial în acest sens, adeclarat pentru Gândul Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, careprecizează însă că "există discuţii pe această temă şi existăpreocupare" şi că "ceea ce este cel mai important este să aduceminstrumentele de credit în parametrii lor normali".

Olteanu a răspuns, indirect, şi declaraţiei preşedinteluiAsociaţiei Române a Bancherilor (ARB), Radu Gheţea, care susţine călimitarea creditării în valută nu trebuie făcută prin măsuriadministrative. "Eu sunt de acord că ideea pieţei libere este oidee absolut corectă. Dar piaţa liberă trebuie să funcţionezenormal şi să nu deturneze de la obiectivele sale reale", a explicatoficialul BNR.

El a ţinut să sublinieze că "pentru că o bancă nu vinde cartofi,ci credite, este nevoie ca un credit de consum, de exemplu, să aibăparametrii unui astfel de produs". "Nu putem să schimbă denumireaunui credit şi să credem că se schimbă şi natura lui decât dacădorim să dezechilibrăm piaţa", a adăugat Olteanu.

Riscurile majore ale creditării în monede exotice, cum ar fifrancul elveţian, asupra cărora BNR a atras atenţia în nenumăraterânduri, au atras costuri pe măsură în momentul în care s-auadeverit. Pornind de la acest exemplu, este evident că încurajareafolosirii leului ca monedă principală de creditare "este o măsurăprudenţială", scopul fiind ca băncile să se asigure că persoanarespectivă îşi poate onora obligaţiile, a continua viceguvernatorulbăncii centrale.

"Euroizarea" economiei, respectiv faptul că în România multebunuri şi servicii, cum ar fi autovehiculele şi facturile latelefonie, au preţuri şi tarife exprimate în euro se datoreazăinerţiei pieţei de dinainte de denominare, este de părere oficialulbăncii centrale. "Aceste bunuri sunt plătite în lei. Există şiobligaţia de a afişa tarifele în lei. Dincolo de asta... fiecarenegustor, ca să zic aşa, are dreptul să afişeze ce doreşte domniasa, atât timp cât nu induce în eroare consumatorii. Şi aici nu credcă sunt probleme". Citiţi interviul acordat în exclusivitate ziarului Gândul de BogdanOlteanu pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO