Bănci și Asigurări

Bogza: Volatilitatea euro va mari apetitul pentru hedging

22.01.2008, 20:03 20

PiaTa produselor de hedging (care ofera protectie impotriva fluctuatiilor de pe pietele financiare) ar trebui sa fie impulsionata de volatilitatea mare a cursului, considera Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost.
"Sper ca pe fondul volatilitatii sporite a cursului de schimb, cauzata de necesitatea ajustarii pozitiei externe a Romaniei, sa vedem in sfarsit o dezvoltare exploziva a produselor de hedging si a altor produse derivate", anticipeaza Bogza. Desi mai multe banci au inceput sa ofere produse derivate inca din 2005, clientii sunt reticenti in utilizarea lor pentru a se proteja, considerandu-le scumpe.
Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul BNR, a aratat recent, in cadrul unui seminar pe tema produselor derivative organizat de ING, ca autoritatea monetara nu a emis inca reglementari pentru aceasta piata, in conditiile in care volumele tranzactionate sunt foarte reduse. In alta ordine de idei, Bogza subliniaza ca "exista temerea" ca reactia autoritatilor pentru corectarea dezechilibrului balantei de plati sa fie concentrata aproape exclusiv in directia adoptarii de masuri pentru reducerea dinamicii creditarii. "Aceasta ar distorsiona si mai mult piata bancara, prin discriminarea bancilor romanesti fata de cele straine."
BNR si-a fundamentat ultimele masuri de intarire a politicii monetare pe necesitatea de temperare a consumului nesustenabil, care este alimentat in buna parte de imprumuturi bancare. Pe de alta parte, analistii si inclusiv Banca Centrala Europeana considera ca Executivul ar trebui sa pastreze politici fiscala si de venituri stranse, insa acest scenariu este improbabil intr-un an electoral.
In ceea ce priveste Bancpost, Bogza spune ca reteaua va fi extinsa cu 60-70 de unitati, iar bugetul prevede o dublare a profitului in 2008, in timp ce afacerile ar trebui sa creasca mai redepede decat media pietei. Totodata, se va pune accent si pe dezvoltarea canalelor alternative de distributie, care ar trebui sa genereze anul acesta 20% din vanzari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO