Bănci și Asigurări

Boom-ul constructiilor sustine leasingul de echipamente

05.09.2008, 16:24 24

Sectorul constructiilor si cel industrial continua sa fie motoarele cresterii pietei de leasing pentru echipamente, cu o pondere de 92% in totalul finantarilor acordate in primul semestru, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB).
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, ponderea acestor doua sectoare in totalul pietei de leasing pentru echipamente a urcat cu 11 puncte procentuale.
In primul semestru, finantarile acordate de companiile de leasing pentru achizitia de echipamente s-au ridicat la 647,4 milioane de euro, in crestere cu 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dinamica acestui sector al leasingului a incetinit, in conditiile in care in primele sase luni din 2007 cresterea a fost de 61%.
Din totalul finantarilor pentru echipamente, cea mai mare parte parte, de 56%, au fost contractate de companii din domeniul constructiilor, urmatorul sector ca pondere fiind cel industrial, cu 36% din finantari.
Companiile din domeniul IT si cel medical au contractat cate 3% din finantari, iar agricultorii - 2%. In 2007, ponderea sectorului IT a fost de 8%, al celui medical de 6%, iar al celui agricol de 5%.
Potrivit datelor ALB, circa 95% din echipamentele finantate in prima jumatate a acestui an sunt noi, iar restul de 5% - second-hand. In ceea ce priveste durata contractului de leasing, 1% sunt incheiate pe un an, 3% pe 1-2 ani, 16% pe 2-3 ani, 25% pe 3-4 ani, 33% pe 4-5 ani, in timp ce contractele cu durata de peste 5 ani reprezinta 22% din total.
Leasingul pentru echipamente a reprezentat 22% din piata in primul semestru, la fel ca in primele sase luni din 2007.
Un alt sector al pietei de leasing care si-a incetinit cresterea in primul semestru este cel imobiliar, care a avansat cu 23%, in conditiile in care in primele sase luni ale anului trecut cresterea a fost de 146%. Cea mai mare parte din finantari au fost acordate pentru sectorul industrial (38%), acesta fiind urmat de sectorul rezidential (23%), al constructiei de birouri (21%), hotelier (10%) si de retail (2%).
De asemenea, in acest an companiile au inceput sa dea finantari pentru achizitia de terenuri, care au o pondere de 6% in total. Acest sector nu se regaseste in statisticile ALB din 2007. Leasingul imobiliar s-a ridicat la 192,5 milioane de euro in primul semestru.
Cel mai important sector al pietei de leasing au ramas vehiculele, cu o pondere de 71% in total, valoarea finantarilor fiind de peste 2,1 miliarde de euro. Finantarile pentru autovehicule reprezinta 53% din aceasta categorie, cele pentru vehicule comerciale usoare 14%, pentru vehicule comerciale grele 31%, iar pentru alte tipuri de vehicule 2%. Din totalul vehiculelor finantate in leasing, doar 6% sunt second-hand, restul fiind noi.
Piata locala de leasing a trecut de 2,94 de miliarde de euro in primul semestru, depasind cu 36% nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Companiile de leasing afiliate bancilor au acordat 66% din finantari, cele independente 18%, iar cele captive 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO