Bănci și Asigurări

Borza, Zamfirescu şi Dragne îi bat pe Ţuca şi Zbârcea în ultimul proces Euro Insol şi Hidroelectrica vs Energic Holding. Miza: 250 mil. euro

Borza, Zamfirescu şi Dragne îi bat pe Ţuca şi...
13.10.2016, 12:17 1722

Euro INSOL şi Hidroelectrica au câştigat în instanţă  cererea formulată de Energy Holding, prin care traderul solicita despagubiri de la Hidroelectrica pentru denuntarea contractului de vanzare energie de catre administratorul judiciar Euro INSOL.

Acţiuni similare în instanţă au avut şi traderii de energie Alpiq Romenergie si Alpiq Romindustries, cereri de asemenea respinse de Tribunalul Bucuresti.

Prin sentinta civila pronuntata miercuri de Tribunalul Bucuresti instanta a respins actiunea in despagubiri introdusa de Energy Holding si a obligat-o si la plata cheltuielilor de judecata catre Hidroelectrica in suma de 168.952,24 lei onorarii avocatiale si de expert.

Euro Insol si Hidroelectrica au fost aparate in instanta de avocatii de la Borza si Asociatii, Zamfirescu Racoti & Partners si Dragne & Asociatii, iar Energy Holding a fost aparata de Tuca, Zbarcea si Asociatii.

Energy Holding ceruse cele mai mari despagubiri pentru denuntare, respectiv suma de 1,1 miliarde lei (250 milioane Euro).

Dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa, administratorul judiciar Euro INSOL a denuntat contractul de vanzare cumparare energie electrica incheiat intre Hidroelectrica si Energy Holding. Energy Holding a contestat in fata instantei masura denuntarii, contestatia sa impotriva denuntarii contractului fiind irevocabil respinsa. Derularea acestui contract a insemnat pentru Hidroelectrica o pierdere de 1.441.038.270 lei în perioada 2006 – 31 mai 2012, potrivit Euro Insol.

”Chiar daca Hidroelectrica a iesit din insolventa la 21 iunie 2016, procesele cu baietii destepti continua. Ieri, Tribunalul Bucuresti a solutionat ultima actiune din cele 75 de contstatii si cereri formulate de traderii de energie in toamna anului 2012, dupa denuntarea de catre Euro INSOL a contractelor de furnizare energie electrica si refuzul de a recunoaste si plati daune cerute de baietii destepti si care se ridicau la peste 600 milioane Euro. In octombrie si noiembrie Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa solutioneze mai multe recursuri ale traderilor dupa ce au pierdut in fond la Tribunal. Dupa ce au pierdut in fata instantelor de drept comun din Romania, baietii destepti au deschis mai multe litigii arbitrale impotriva Hidroelectrica la Geneva, Paris si Washington, cu termene de solutionare octombrie – decembrie 2016. Asta arata miza extraordinara a acestor contracte pentru traderii de energie. Din derularea acestor contracte Hidroelectrica a pierdut in perioada 2006 – 2012 peste 1 miliard de Euro si urma sa piarda inca pe atat pana in 2018 – 2019 cand urmau sa expire aceste contracte” a declarat Remus Borza, coordonatorul Euro INSOL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO