Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), cea mai tânără instituţie de credit de pe piaţă, lansată sub acest nume în februarie, înregistrează deja schimbări atât în echipa executivă, cât şi la nivelul consiliului de supraveghere.
Dorin Badea, fostul director al trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank, a părăsit brusc funcţia de vicepreşedinte pe trezorerie, pieţe de capital şi private banking după ce făcuse parte din echipa constituită anul trecut de Marinel Burduja, actual preşedinte executiv al BRCI, pentru lansarea noii bănci.
În acelaşi timp, Valentina Şiclovan, CFO al Băncii de Dezvoltare a Mării Negre, a hotărât să se retragă din consiliul de supraveghere al BRCI condus de Roxana Moldovan. În locul său ar urma să fie numită Anca Ciontea, care a lucrat în Raiffeisen la începutul anilor 2000, apoi pentru Banca Transilvania şi Credit Europe, în prezent fiind director de calitate la Luxten.
BRCI, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, este succesoarea fostei ATE Bank, care a fost împărţită anul trecut între Piraeus Bank România şi noua instituţie de credit cu capital majoritar privat românesc.
WikiZF: Profilul companiei UniCredit Ţiriac Bank
WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen
Banca şi-a lansat recent pe internet site-ul de prezentare foarte bogat în sloganuri, dar fără a include deocamdată noul pachet de produse şi servicii. Pe zona corporate BRCI se adresează companiilor româneşti cu o cifră de afaceri anuală de peste 3 mil. euro şi companiilor multinaţionale din domeniile: agricultură, construcţii, transport, logistică, energie, industrie grea, farma şi servicii medicale. Are nouă unităţi în Bucureşti, Bacău, Brăila, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Oradea, Ploieşti, Timişoara.
După plecarea lui Dorin Badea, în echipa de conducere rămân Marinel Burduja, CEO, şi trei vicepreşedinţi (directori generali adjuncţi) - Gabriel Arsene, Andrei Popovici şi - cooptat mai recent - Doru Petruţi. Badea, Arsene şi Popovici sunt parteneri la Atrium Capital, firma în care s-au reunit pentru a pregăti BRCI.
WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania
WikiZF: Profilul companiei Piraeus Bank România
„Activitatea mea în legătură cu proiectul BRCI s-a încheiat, am terminat contractul cu banca la data de 31 martie cu acordul părţilor. Tranzacţia de preluare a ATE Bank coordonată de compania Atrium Capital unde sunt partener a avut un grad ridicat de complexitate, implicând activităţi de consultanţă în fuziuni şi achiziţii, elaborarea strategiei de afaceri ce a stat inclusiv la baza aprobării de către autorităţi şi închiderea cumpărării în condiţiile agreate contractual. În continuare doresc să îmi folosesc experienţa acumulată pentru a dezvolta noi proiecte în pieţele financiare“, afirmă Dorin Badea.
El părăsise în toamna anului trecut poziţia de director al trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank - una dintre cele mai puternice din sistemul bancar.
Surse de pe piaţă afirmă că una dintre poziţiile pe care le vizează este cea de director al trezoreriei băncii de stat EximBank. Până ieri seară nu fusese semnat încă niciun contract. Funcţia de la EximBank este liberă după ce Nicolae Albu, desemnat în toamna lui 2013 să o ocupe, a abandonat brusc procesul de autorizare la BNR şi a fost trecut pe o poziţie de consilier al preşedintelui Traian Halalai. Alte opţiuni ar fi în zona de asset management/private equity, dar şi în cea antreprenorială, cu care cocheta de mai mult timp.
Dorin Badea, CFA, devenise şeful trezoreriei UniCredit în noiembrie 2008 după scandalul atacului speculativ împotriva leului care îl costase capul pe predecesorul său Bogdan Mihoc. După plecarea sa din bancă funcţia de director al trezoreriei UniCredit a fost preluată de Alexandra Dobrică.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.04.2014