Bănci și Asigurări

BRD a ajuns anul trecut la 960 mil. euro pe operaţiuni de factoring, adică o treime din piaţă

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Liviu Popescu

17.03.2015, 00:00 379

BRD, a doua bancă din sistem în funcţie de mărimea activelor, a ajuns anul trecut la operaţiuni de factoring  de aproximativ 960 milioane de euro, în creştere cu 5% faţă de 2013. Banca are o cotă de piaţă de circa 36% pe acest segment. Piaţa de factoring, pe care operează societăţi financiare specializate în scontarea şi administrarea facturilor comerciale, a stagnat anul trecut la 2,7 mld. euro.

Reprezentanţii BRD spun că evoluţia ascendentă a volumelor de factoring s-a datorat creşterii numărului de clienţi cu o treime mai mult faţă de anul precedent. BRD are 600 de clienţi, gestionează aproximativ 2.000 de relaţii vânzător-cumpărător şi aproximativ 300.000 de facturi.

Operaţiunile de factoring intern au reprezentat 74% din totalul operaţiunilor băncii, în timp ce operaţiunile de factoring internaţional au înregistrat o creştere uşoară faţă de anul anterior. Factoringul presupune cumpărarea de creanţe (facturi) de către instituţiile specializate de la societăţile comerciale.

Pe baza contractului, factorul plăteşte companiei-client în avans creanţele cesionate, ocupându-se ulterior de administrarea şi colectarea creanţelor. De regulă, finanţarea este de maximum 85% din suma care urmează să fie încasată, iar comisionul companiei de factoring poate ajunge şi la 4% din creanţă. BRD este prima bancă locală care a introdus în oferta sa în 1993 operaţiunile de factoring.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO