Bănci și Asigurări

BRD a făcut profit de 28 mil. euro în S1 după costuri mai mici cu provizioanele. Creditele sunt în scădere

BRD a făcut profit de 28 mil. euro în S1 după costuri...

Autor: Ciprian Botea

04.08.2014, 00:08 521

BRD a încheiat primul semestru cu un profit net de 123 milioane de lei (28 mil. euro), dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii cheltuielilor cu provizioanele de risc. Veniturile din dobânzi au fost însă mai mici din cauza subţierii bilanţului de credite.

Cheltuielile cu provizioanele de risc au fost de 492 milioane de lei (110 mil. euro) în primul semestru, în scădere cu 25% faţă de perioada corespunzătoare din 2013. Scăderea costurilor cu provizioanele vine în contextul în care rata creditelor neperformante s-a redus cu 1,5 puncte procentuale, la 23,4%.

Soldul brut al creditelor s-a redus cu aproape 7% în ultimul an şi a ajuns la 32,5 mld. lei (7,4 mld. euro) la finalul lunii iunie. Cea mai mare scădere, de circa 12%, a fost consemnată de creditul corporate, care a ajuns la 15,5 mld. lei, respectiv 48% din total.

Creditele nete însumau 27,1 miliarde de lei (6,2 mld. euro), restul fiind încadrate în diverse etape de întârziere la plată.

Philippe Lhotte, bancherul francez care conduce BRD, declara în luna mai pentru ZF că banca are resurse să accelereze creditarea, dar că nu găseşte suficiente proiecte pe care să le finanţeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO