Bănci și Asigurări

BRD a intrat din nou pe pierdere în T3

BRD a intrat din nou pe pierdere în T3

Autor: Razvan Voican

07.11.2013, 12:38 464

BRD-SocGen, a doua mare bancă de pe piaţă, a înregistrat în trimestrul al treilea o pierdere netă de 11,6 mil. lei, alunecând din nou sub pragul rentabilităţii după o ameliorare a rezultatului în primele două trimestre ale anului.

Trimestrul al treilea a fost marcat de o răbufnire a ponderii creditelor neperformante care a urcat la 24,4%, cu 2,2 puncte procentuale peste nivelul din iunie 2013.

În aceste condiţii provizioanele pentru riscul de credit au fost majorate cu 7,5% în numai trei luni, ajungând la aproape 4,8 mld. lei. Cu toate acestea rata de acoperire a neperformantelor cu provizioane s-a înrăutăţit uşor faţă de T2, coborând la 57%.

Portofoliul total de credite a continuat să se erodeze în T3, soldul brut înregistrând o scădere de peste 5% faţă de septembrie 2012 (1,8 mld. lei). Soldul net obţinut prin scăderea deprecierilor de credite consemnează un declin dublu, de aproape 10% în ultimul an.

Procesul de dezintermediere în care se află BRD are un impact dramatic asupra sectorului companiilor în condiţiile în care banca şi-a redus stocul de credite corporate brute cu 11% faţă de septembrie 2012 (cu peste 2 mld. lei).

În ciuda declaraţiilor de intenţie ale acţionarului majoritar SocGen, BRD nu dă semne de refacere a producţiei de credite pentru economie.

Philippe Lhotte, preşedinte şi director general al BRD, nu a comentat rezultatele pe trimestrul al treilea. El împlineşte un an de la preluarea mandatului, o miză majoră fiind refacerea profitabilităţii după pierderea de aproape 332 mil. lei pe 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO