Bănci și Asigurări

BRD accelereaza pe partea de retail, dupa un trimestru mai bun decat se astepta

12.05.2005, 18:48 18

BRD - SocGen va publica la inceputul saptamanii viitoare rezultatele pe primul trimestru, acestea marcand cresteri importante, peste cele prognozate initial, a declarat ieri Sorin Popa, directorul general adjunct al bancii.

La publicarea rezultatelor pe anul 2004, directorul general al bancii, Patrick Gelin, estimase o crestere a profitului net pentru anul 2005 de 5-10%, in conditiile scaderii dobanzilor si a intensificarii concurentei.

Pentru anul trecut, banca a anuntat un profit net de 88,7 mil. euro, in crestere cu 40% fata de 2003.

BRD va deschide in perioada urmatoare mai multe sucursale intr-o succesiune rapida, astfel incat reteaua sa teritoriala va ajunge la 240 de unitati in termen de o luna, fata de aproximativ 220 in prezent.

"In curand vom avea 240 de unitati si vom continua sa ne extindem", a declarat Patrick Gelin, directorul general al bancii.

Dobanzile la lei ar trebui sa creasca usor in perioada urmatoare, in conditiile in care banca centrala se va vedea nevoita sa tempereze creditarea pentru a tine sub control cresterea preturilor.

"Probabil ca dobanzile se vor inscrie pe un trend ascendent in perioada urmatoare. Ritmul alert de scadere a dobanzilor din ultima vreme a fost impus de BNR, insa aceasta ar putea sa recurga la unele majorari, in conditiile in care inflatia a urcat. Noi ramanem atenti la evolutia pietei", a mai spus Sorin Popa.

BRD a redus ultima data dobanzile la depozitele in lei chiar la inceputul acestei luni.

Dupa aceasta modificare, dobanzile oferite de banca variaza intre 7% si 8,25% pe an, in functie de maturitatea depozitului. BCR, liderul pietei, ofera dobanzi curpinse intre 7% si 9% pe an, in timp ce Raiffeisen, a treia banca din sistem, ofera rate curpinse intre 6% si 7% pe an. Cele doua banci au redus dobanzile ultima data la jumatatea lunii aprilie.

BNR sterilizeaza leii din piata monetara la o dobanda de 8% pe an la depozitele pe o luna, nivel stabilit inca din aprilie. Bancherii considera insa acest nivel prea scazut si se asteapta ca banca centrala sa recurga la majorari.

BNR a impus un ritm alert de scadere a dobanzilor in primele luni ale anului pentru a reduce diferentialul fata de cele practicate pe pietele internationale, astfel incat sa diminueze interesul capitalurilor speculative de a intra pe piata romaneasca.

La mai bine de o luna de la liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele la termen in lei nu s-au inregistrat miscari masive de capitaluri, iar multi se asteapta la unele majorari de dobanzi, chiar daca acestea vor face investitiile in lei mai atragatoare.

Pe de alta parte, bancherii spun ca si in conditiile in care dobanzile au coborat pana la niveluri de 7%-9%, care inseamna randamente real negative in conditiile in care inflatia a revenit la peste 10%, nu se resimte inca o reducere sensibila a economisirii. Majoritatea bancilor se confrunta cu supralichiditati, dupa ce investitiile in titluri de stat sau in plasamente la banca centrala au devenit nerentabile, iar capacitatea de a plasa fondurile in credite acordate clientilor este limitata.

Scaderea mai rapida a dobanzilor la depozite fata de cele la credite a permis insa bancilor sa obtina marje mai mari de profit.

BRD desfasoara de aproximativ trei ani un acord de colaborare in vederea finantarii cu Unimpresa, o asociatie a antreprenorilor intalieni din Romania, majoritatea reprezentand intreprinderi mici si mijlocii. Banca detine o cota de 20% pe piata finantarii IMM-urilor, in conditiile in care, la nivelul anului trecut, imprumuturile acordate acestor firme au insumat 600 de milioane de euro.

BRD - SocGen detinea la sfarsitul anului trecut active totale in valoare de 3,5 miliarde de euro, care ii asigurau al doilea loc in sistem si o cota de piata de peste 13%. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO