Bănci și Asigurări

BRD: Activitatea băncii nu este afectată de percheziţiile DIICOT

BRD: Activitatea băncii nu este afectată de...

Autor: Mediafax

13.12.2012, 14:04 1608

BRD a anunţat că activitatea băncii nu este afectată de percheziţiile DIICOT la două dintre unităţile sale, în cadrul unor investigaţii cu privire la obţinerea ilegală de credite de la mai multe bănci, precizând totodată că BRD cooperează cu autorităţile de mai multe luni asupra anchetelor în curs.

"BRD-Groupe Societe Generale a luat la cunoştiinţă în dimineaţa zilei de 13.12.2012 de solicitarea DIICOT de a efectua percheziţii la sediile a două unităţi bancare din Bucureşti, în cadrul investigaţiilor de mai mare amploare ce vizează obţinerea în mod ilegal de credite de la mai multe instituţii financiare. Potrivit prevederilor legale, banca a asigurat condiţiile necesare efectuării percheziţiilor, conform mandatelor emise de autorităţi. În acelaşi timp, operaţiunile cu clienţii băncii au continuat în condiţii normale", se arată într-un comunicat transmis de bancă Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Banca precizează că activitatea instituţiei de credit nu este afectată de această operaţiune.

"BRD cooperează de mai multe luni cu autorităţile asupra anchetelor în curs şi continuă să asigure tot suportul necesar pentru finalizarea cercetărilor dispuse în acest caz", se mai spune în comunicat.

 
 
Procurorii DIICOT au început joi 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiul fiind de 85 milioane euro.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în acest caz sunt cercetaţi Lucian Cojocaru, fost director BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank, capii afacerii fiind Marius Locic şi fraţii Creştin.

Potrivit surselor citate, în această afacere sunt implicaţi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

De asemenea, în anchetă este vizată şi soţia lui Marius Locic, au mai declarat sursele.

Zece persoane vizate în anchetă au ajuns la sediul DIICOT.

Între timp, procurorii aşteaptă documentele ridicate în timpul percheziţiilor dispuse joi dimineaţă, pentru care un judecător al Curţii de Apel Bucureşti a emis autorizaţie, urmând ca actele să fie centralizate. Curtea de Apel Bucureşti este competentă, întrucât în cauză sunt vizaţi patru notari.

Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, că a fost prejudiciată în acest caz cu aproximativ 8 milioane euro, precizând că a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate. Conform băncii, creditele beneficiază de garanţii imobiliare, Volksbank Romania precizând că a demarat procedurile de executare silită.

Conform băncii, creditele beneficiază de garanţii imobiliare, Volksbank Romania precizând că a demarat procedurile de executare silită.

Lucian Cojocaru a fost numit vicepreşedinte la Volksbank în septembrie 2010. Volksbank sesizase autorităţile în mai 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO