Bănci și Asigurări

BRD: Consiliul de Administraţie a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă acţionarilor

BRD: Consiliul de Administraţie a decis că acordarea de...

Autor: Liviu Popescu

08.02.2023, 10:09 6458

BRD, a treia cea mai mare instituţie de credit din România după Banca Transilvania şi BCR, scrie în raportul aferent rezultatelor financiare pentru 2022 publicat la Bursa de Valori Bucureşti că nu va propune acţionarilor dividende din profitul net al anului 2022 pe fondul unor recomandări inclusiv de la BNR.

“Consiliul de Administraţie al BRD a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă pentru aprobare Adunării Generale a Acţionarilor. Aceasta hotărâre este în concordanţă cu recomandările de prudenţa ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României”, menţionează BRD.

“Având în vedere atât persistenţa unui risc ridicat de volatilitate, cât şi faptul că tratamentul temporar în privinţă recunoaşterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global în fondurile proprii nu se mai aplică începând cu 1 ianuarie 2023, această decizie a fost luată pentru asigurarea unei capacităţi suficiente de creditare în condiţiile respectării indicatorilor reglementari, pe baza permanentă, inclusiv în condiţii de stres sever”.

Acţiunile BRD au deschis şedinţa de miercuri în scădere cu 3,6%, potrivit datelor BVB.

Banca a raportat un venit net bancar de 3,5 mld. lei la nivel de grup în 2022, faţă de 3,1 mld. lei în urmă cu un an, şi un profit net de 1,33 mld. lei, în uşoară creştere faţă de anul precedent. BRD are 10 mld. lei capitalizare, iar în ultimele 12 luni acţiunile au minus 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO