Bănci și Asigurări

BRD, a patra bancă din piaţă după active, a majorat creditarea cu 14% în S1/2024 şi a obţinut un profit net de 675 mil. lei, în scădere cu 10%, la venituri de aproape 2 mld. lei, plus 5%. Maria Rousseva, CEO: BRD a obţinut o performanţă comercială puternică pe toate segmentele de business

Maria Rousseva, CEO al BRD-SocGen
Portofoliul nostru de credite a crescut cu 14% în termeni anuali, bazându-se pe o contribuţie puternică atât din partea segmentului companii, cât şi a celui de retail. Avem o bază substanţială de depozite, în creştere cu plus 12% faţă de anul trecut.

Maria Rousseva, CEO al BRD-SocGen Portofoliul nostru de credite a crescut cu 14% în termeni anuali, bazându-se pe o contribuţie puternică atât din partea segmentului companii, cât şi a celui de retail. Avem o bază substanţială de depozite, în creştere cu plus 12% faţă de anul trecut.

Autor: Claudia Medegra

02.08.2024, 00:07 220

♦ Soldul creditelor acordate de BRD a crescut în S1/2024 cu circa 14% faţă de S1/2023 ♦ Creditarea companiilor a fost în creştere cu 22,3% an/an, alimentată atât de IMM-uri (+14,3% an/an), cât şi de companii mari (+26,9% an/an) ♦ Pe retail, soldul creditelor nete a crescut cu 8,5% an/an ♦ În condiţiile creşterii creditării, activele BRD au făcut un salt de circa 12%, la 83,6 mld. lei ♦ „Creditarea pe segmentul companiilor mari a menţinut o creştere impresionantă, de 27% în termeni anuali. Producţia de credite pentru persoane fizice a fost foarte solidă, atingând volume record, de 5,2 mld. lei (+51% faţă de S1/2023), cu o producţie mai mare atât pentru creditele de consum, cât şi pentru locuinţe“, spune şefa BRD,  Maria Rousseva.

BRD-SocGen, a patra bancă de pe piaţa românească după active, a obţinut în primul semestru (S1) din 2024 un profit net de 675 mil. lei, în scădere cu circa 10% faţă de câştigul din S1/2023, cu toate că atât creditarea, cât şi veniturile au crescut.

La nivelul întregului grup BRD, profitul net a fost în S1/2024 de aproape 694 mil. lei, cu 9,6% sub nivelul din acelaşi interval din 2023.

„În prima jumătate a anului, BRD a obţinut o performanţă comercială puternică pe toate segmentele de business. Portofoliul nostru de credite a crescut cu +14% în termeni anuali, bazându-se pe o contribuţie puternică atât din partea segmentului companii, cât şi a celui de retail. În continuare, reiterăm dedicarea noastră puternică în finanţarea economiei româneşti, continuând să fim un partener de încredere pentru toţi clienţii noştri şi îndeplinind cu mare responsabilitate rolul nostru cheie de bancă universală de top din România“, a declarat Maria Rousseva, CEO al BRD-SocGen.

Venitul net bancar al BRD a avansat în S1/2024 cu 5%, până la aproximativ 1,9 mld. lei, în condiţiile creşterii veniturilor nete din dobânzi cu 8%, la aproape 1,4 mld. lei. Şi încasările nete din comisioane au crescut în prima jumătate a anului, cu 6%, la 367 mil. lei.  Cheltuielile operaţionale ale băncii româneşti cu capital francez au fost pe o tendinţă ascendentă şi au ajuns la aproape 1 mld. lei după o creştere cu 10% faţă de nivelul din S1/2023. La nivelul întregului grup BRD, veniturile totale au crescut cu 5,7% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, până la aproape 2 mld. lei. Iar cheltuielile operaţionale au crescut în S1/2024 cu 8,9% faţă de anul trecut, evoluţie determinată în principal de noua taxă pe cifra de afaceri, costurile cu personalul şi efectul de bază legat de diminuarea contribuţiei cumulate la fondurile de garantare a depozitelor şi de rezoluţie în T2/2023, potrivit explicaţiilor transmise de bancă. Pe o piaţă competitivă a talentelor, costurile cu personalul au crescut cu Ă7% an/an, comparativ cu S1/2023, determinate de salarii fixe mai mari şi de alte ajustări ale pachetelor de compensaţii si beneficii, susţine BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro