Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a cumpărat Idea Bank pentru 43 mil. euro, în tranzacţie fiind incluse şi Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare. Idea Bank, cu active de 555 mil. euro şi cu o cotă de piaţă de 0,48%, era deţinută de un grup polonez

Banca Transilvania a cumpărat Idea Bank pentru 43 mil....

Autor: Liviu Popescu

05.06.2021, 11:32 15018

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a anunţat miercuri seară la bursa de la Bucureşti că a achiziţionat întegrul pachet de acţiuni deţinut de polonezii de la Getin Holding la Idea Bank.

“Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat în data de 02.06.2021 perfectarea tranzacţiei pentru achiziţionarea întregului pachet de acţiuni deţinut de către Getin Holding Group în capitalul social al Idea Bank S.A., semnarea contractului urmând a avea loc în cursul zilei de azi. În cadrul tranzacţiei BT dobândeşte şi participaţii în capitalul social al societăţilor din Grupul Idea Bank din Romania, respectiv Idea Leasing IFN SA şi Idea Broker de Asigurare SRL. Preţul tranzacţiei ce urmează să fie plătit de către Banca Transilvania este de aproximativ 43 milioane euro”, se arată în documentul publicat la bursa de la Bucureşti.

Dorim să precizam că atât Banca Transilvania câşi companiile din scopul tranzacţiei vor acţionă că entităţi separate până la finalizarea achiziţiei, urmând că doar după aceasta data să aibă loc procesul de integrare în cadrul Grupului Financiar BT, se arată în raport.

„Vedem achiziţia Idea Bank ca o nouă oportunitate pentru Banca Transilvania şi pentru clienţi. Dacă celelalte achiziţii au fost pentru a consolida business-ul BT, aceasta face parte din strategia de a continua lansarea de iniţiative de banking online. Ideea::Bank, ca parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, va fi un hub de digital banking prin care vom lansa şi dezvolta idei creative de soluţii digitale pentru clienţii de acum şi pentru cei care vor veni. Mulţumim pentru încredere şi colaborare top managementului Getin Holding Group şi tuturor celor care au contribuit la succesul acestei tranzacţii” – declară Horia Ciorcilă, Preşedinte, Consiliul de Administraţie, Banca Transilvania.

“Procesul de integrare va avea loc numai după îndeplinirea tuturor procedurilor legale, precum şi după solicitarea şi obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor competente”.

ZF scria la începutul lunii mai că Banca Transilvania se luptă cu Vista Bank pentru achiziţia Idea Bank România, bancă scoasă la vânzare la finalul anului trecut de către grupul polonez Getin, conform unor surse de pe piaţa bancară.

„Suntem mândri de ceea ce au realizat companiile noastre în România. Ca investitor străin, Geting Holding este foarte bucuros că a contribuit la dezvoltarea economiei româneşti. Ca parte a filosofiei noastre, văzându-ne misiunea îndeplinită, suntem fericiţi că activele din România vor face parte din Grupul Financiar Banca Transilvania, cel mai mare şi mai dinamic jucător de pe piaţă” – afirmă Piotr Kaczmarek, Director General, Getin Holding.

Idea Bank România, o bancă de talie mică este, şi pe lista J. C. Flowers (First Bank) şi OTP Bank.

Idea Bank avea la finalul anului trecut active de 2,7 mld. lei (555 mil. euro) deţinând o cotă de piaţă de 0,48%.

Banca avea credite date de 1,7 mld. lei şi depozite atrase de 2,3 mld. lei. Capitalul propriu al băncii era la finalul anului trecut de 229 mil. lei (47 mi. euro), faţă de un capital social de 326 mil. lei, diferenţa negativă de 114 mil. lei reprezentând pierderea acumulată în timp şi care nu a fost recuperată până acum.

Pentru vânzarea Idea Bank România, care mai deţine operaţiuni de leasing şi asigurări, grupul polonez Getin a angajat banca de investiţii Rothschild.

Banca Transilvania are până acum două achiziţii – Volksbank şi Bancpost, în timp ce familia Vardinogiannis din Grecia a cumpărat Marfin Bank şi Credit Agricole.

 Banca Transilvania are 15,5 miliarde de lei capitalizare, fiind o valoare de piaţă record. Miercuri acţiunile TLV s-au apreciat cu 2,4% la 2,77 lei pe unitate în contextul unor tranzacţii de 4,2 mil. lei. De la începutul anului 2021 acţiunile au plus 23% faţă de indicele principal BET care a urcat cu 16,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO