Bănci și Asigurări

BREAKING: Euro s-a prăbuşit peste noapte şi a coborât la minimul ultimilor 20 de ani, sub paritatea cu dolarul, după ce ruşii au închis robinetul de gaz. Analiştii avertizează că este doar începutul

BREAKING: Euro s-a prăbuşit peste noapte şi a coborât...

Autor: Ştefan Stan

05.09.2022, 10:06 184897

Euro a scăzut sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimele două decenii, după ce Rusia a închis o conductă importantă de gaz către Europa, ceea ce sporeşte probabilitatea unor crize majore pentru economiile europene, deja afectate din cauza creşterii preţurilor la energie.

Euro a scăzut cu 0,7%, până la un minim de 0,9888 dolari în tranzacţiile de luni după-amiază în Asia, marcând astfel prima dată când moneda unică a coborât sub pragul de 0,99 dolari din 2002.

Scăderea bruscă sub prag a avut loc după ce Rusia a suspendat pe termen nedefinit fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, strangulând şi mai mult aprovizionarea cu energie a Europei şi intensificând riscurile de recesiune în bloc.

Compania de Stat Gazprom a declarat că suspendarea s-a datorat unei defecţiuni tehnice. Însă anunţul a venit la doar câteva ore după ce ţările G7 au anunţat că intenţionează să avanseze cu un plafon de preţ pentru exporturile de petrol rusesc, în încercarea de a reduce veniturile care ajung la Moscova şi care ar putea fi folosite pentru a finanţa invazia Ucrainei.

Analiştii au declarat ca folosirea pe post de arma a gazului rusesc prin întreruperea fluxurilor prin Nord Stream 1 ar putea complica substanţial planurile Băncii Centrale Europene de normalizare a politicii monetare.

"Sarcina BCE este mult îngreunată de incertitudinea legată de livrările de gaze ruseşti", a declarat Brian Martin, şeful departamentului de cercetare economică G3 de la ANZ, adăugând că o creştere cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii de referinţă a BCE a fost deja estimată pentru această săptămână. "Decizia Moscovei de a nu reporni fluxurile de gaz prin conducta Nord Stream ridică riscurile de creştere în sens descendent, în timp ce creşte perspectiva inflaţiei."

Pieţele din Asia s-au concentrat pe înăsprirea restricţiilor Covid-19 în China, unde o serie de oraşe sunt închise în urma apariţiei unor focare de virus. Indicele de referinţă Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,6 la sută în cursul după-amiezii, în timp ce indicele CSI 300 al acţiunilor listate la Shanghai şi Shenzhen a pierdut 0,6 la sută.

Euro a atins paritatea cu dolarul în luna iulie pentru prima dată în ultimii 20 de ani, investitorii căutând active de refugiu într-un mediu economic global care se înrăutăţeşte.