Bănci și Asigurări

​Brexitul ar putea distruge statutul Londrei de centru financiar mondial. Giganţii JP Morgan şi Goldman Sachs s-ar putea muta dacă Regatul iese din UE

​Brexitul ar putea distruge statutul Londrei de centru...

Autor: Lorena Cornea

29.06.2016, 16:32 2106

Înainte de referendum, una dintre cele mai mari posibile probleme care ar fi rezultat în cazul în care votul ar fi ieşit în favoarea taberei „Leave” era reprezentată de pierderea statutului de unul dintre cele mai importante centre financiare din lume al Londrei, a scris Business Insider.

Această predicţie devine realitate pe zi ce trece. În mod ironic, având în vedere decăderea lirei din ultimele zile, Londra este totuşi inima schimburilor de valută cu mai mult de un trilion de dolari în schimburi zilnic, dar acest volum ar putea scădea considerabil după decizia luată la referendum.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a spus marţi că Londra nu va mai putea să aibă un rol esenţial în business-ul dominat de euro, un rol important pe care oraşul ar trebui să îl îndeplinească pentru bursa europeană.

”Acesta este un exemplu pentru toţi cei care doresc destrămarea Europei. Este o lecţie.”, a spus Hollande.

Londra nu riscă doar să îşi piardă locul fruntaş pe pieţele Forex. După Brexit, acţiunile băncilor au avut de suferit, iar cu Marea Britanie în afara Uniunii Europene, capitala va fi pur şi simplu mai puţin atractivă pentru business.

„Urmează o creştere economică mai lentă în ceea ce priveşte afacerile Uniunii Europene cu Marea Britanie pe viitor. Ne aşteptăm la o descreştere a cererii pentru credite, mai multe pierderi din acestea şi fonduri mai volatile în instituţiile financiare din Regatul Unit.”, a spus Laurie Mayers, director asociat al Moody’s, potrivit Business Insider.

După ce Marea Britanie va ieşi din UE, este posibil ca multe bănci cu sediul la Londra să îşi mute cât mai mult personal în afara insulei. HSBC, Goldman Sachs şi JP Morgan sunt doar câteva dintre numele care ar putea trimite anagajaţii din UK în alte ţări după Brexit.

Şi Vodafone a declarat că doreşte să îşi restrângă afacerile din UK şi să mute personalul peste graniţă.

”Lucrurile nu arată deloc bine pentru Londra, prin urmare. Este posibil să mai reziste o perioadă, dar cu siguranţă statutul său în lumea financiară se va schimba pentru totdeauna”, potrivit Business Insider. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO