Bănci și Asigurări

BRI: România, cea mai dependetă ţară non-euro de finanţarea de la băncile din uniunea monetară

BRI: România, cea mai dependetă ţară non-euro de finanţarea de la băncile din uniunea monetară

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu

12.12.2011, 17:24 731

România este cea mai dependentă ţară din afara zonei euro de finanţarea de la băncile din uniunea monetară, de două ori mai vulnerabilă decât următoarea clasată, Liberia, la o reducere a expunerii acestor instituţii de credit, potrivit unui indice realizat de BRI.

România obţine un scor de 162,2 puncte în cadrul acestui indice, în timp ce Liberia este evaluată cu 80,2 puncte, iar media în Europa Emergentă este de 42 puncte.

"Ultimele evoluţii din zona euro au alimentat temeri că, în loc să atragă capital suplimentar, băncile din zona euro şi-ar putea diminua îndatorarea prin reducerea creditării către economiile emergente. BRI a folosit statistici proprii pentru a cuantifica gradul în care diverse economii de piaţă depind de băncile cu sediul în zona euro pentru finanţare externă", se arată într-un studiu al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI).

Ca regiune, Europa Emergentă este cea mai expusă, cu o medie de 42 puncte, explicabilă prin apropierea geografică de zona euro. În alte regiuni ale lumii, expunerea scade considerabil, America Latină şi Caraibe obţin un scor de 9,6 puncte, Africa şi Orientul Mijlociu cu 4,8 puncte, iar regiunea emergentă din Asia Pacific 0,5 puncte.

În Europa Emergentă, România este urmată la vulnerabilitate de Ungaria, cu un indicator de 41,6 puncte, de Polonia, cu 41,1 puncte, Turcia, cu 36,1 puncte, şi Rusia, cu 7,4 puncte.

În afara Europei, cele mai expuse ţări sunt Liberia, Peru, cu 27 de puncte, şi Chile, cu 25,6 puncte.

Există însă mai mulţi factori care pot atenua impactul reducerii îndatorării băncilor din zona euro asupra Europei Emergente, potrivit BRI.

"În primul rând, doar o treime din finanţările în regiune ale băncilor din zona euro reprezintă expunere transfrontalieră. Restul este expunere locală, care tinde să fie mai stabilă. De asemenea, expunerea pe Europe Emergentă cu maturitate sub un an (33%) este semnificativ mai redusă decât ponderea în restul regiunilor emergente. Drept urmare, ar fi dificil pentru băncile europene să-şi lichideze rapid şi fără costuri expunerea pe regiune", se arată în raport.

Indicatorul BRI ia în calcul expunerea băncilor din zona euro pe pieţele din afara uniunii monetare, mai puţin cea către alte bănci, dar şi necesarul de recapitalizare stabilit de Autoritatea Bancară Europeană.

Datele privind expunerea băncilor folosite de BRI sunt de la sfârşitul lunii iunie.

Potrivit datelor BRI de la jumătatea anului, expunerea băncilor europene pe România a crescut la 117,7 miliarde de dolari la jumătatea acestui an, de la 96,4 miliarde de dolari în iunie anul trecut şi 108,8 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut.

Cea mai mare expunere pe economia românească o au băncile din Austria, urmate de cele din Grecia, Franţa, Italia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, Spania, Portugalia şi Belgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO