Bănci și Asigurări

Brokerii: 25.000 de angajaţi ar putea intra în şomaj dacă se va plafona comisionul RCA

Brokerii: 25.000 de angajaţi ar putea intra în şomaj...

Autor: Adrian Dumitrache

18.08.2014, 16:19 870

"Gradul de cuprindere în asigurarea RCA ar putea scădea semnificativ dacă intermedierea nu va mai putea fi susţinută în baza comisionului de 10%. În prezent, brokerii intermediază cel puţin 70% din piaţa RCA, dar dacă se se iau în calcul şi agenţii, subscrierile pieţei RCA prin intermediari depăşesc, probabil, nivelul de 80%. (...) Mediul rural şi oraşele cu mai puţin de 100.000 de locuitori ar putea rămâne fără o ofertă rezonabilă de servicii de asigurări, întrucât aceste zone sunt acoperite, în prezent, într-o proporţie foarte mică de distribuţia directă a companiilor de asigurări", se arată într-un comunicat al uniunii brokerilor de asigurări din România (UNSICAR).

Potrivit unui proiect de normă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), publicat la finele lunii iuliue, nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăşi 10% din valoarea primelor de asigurare încasate.

Potrivit estimărilor UNSICAR, comisionul mediu pentru intermedierea RCA se situează, în prezent, în intervalul 18-20%.

De asemenea, asigurătorii vor fi obligaţi să menţioneze comisionul de intermediere pe poliţa de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât şi ca procent aplicat primei de asigurare menţionate pe poliţă, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală.

"Asigurătorii RCA au obligaţia să prevadă în orice contract de intermediere obligaţia intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă poliţelor RCA integral în contul asigurătorului, sau în cazul plăţilor în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării", se preciza în proiectul ASF.

Potrivit UNSICAR, impactul financiar negativ asupra cifrei de afaceri a companiilor de brokeraj va fi de circa 30%.

"Nici o industrie nu poate absorbi un asemenea şoc, iar pierderile de consecinţă vor fi sistemice pentru intreaga piaţă de asigurări, pentru că o astfel de măsură poate induce falimente în piaţa de brokeraj şi pierderi semnificative din prime pentru asigurători", se arată în comunicatul uniunii brokerilor.

Uniunea susţine că reducerea afacerilor brokerilor cu activitate în zona de retail va genera şi scăderea pieţei de asigurări şi în celelalte linii importante de produse pentru persoane fizice, respectiv CASCO, locuinţe, asigurări de călătorie şi altele.

"Aproximativ 25.000 de oameni - angajaţi sau colaboratori ai brokerilor de asigurări specializaţi în retail - ar rămâne fără locuri de muncă, ca urmare a scăderii bruşte a veniturilor brokerilor cu 40-50% faţă de nivelul actual. Pe cale de consecinţă, luând în calcul familiile acestora, dar şi alte persoane conectate la activitatea de brokeraj de asigurare (de exemplu, furnizori), UNSICAR estimează că această măsură ar putea induce pierderi ale veniturilor pentru cel puţin 100.000 de persoane", se mai arată în comunicat.

UNSICAR susţine că bugetul de stat va pierde venituri de peste 50 milioane de lei, iar cel al ASF se va diminua cu aproximativ 2 milioane de lei, din taxa de funcţionare datorată de brokeri pentru această linie de asigurare.

"O măsură similară de plafonare a comisionului de intermediere a fost adoptată de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) în anul 2008, dar autoritatea a abrogat-o după un an de zile, din cauza ineficienţei sale şi a încălcării unor principii privitoare la libertatea contractuală, care a generat consecinţe extrem de grave în planul raporturilor create între asigurători şi brokeri", se spune în comunicat.

În opinia UNSICAR, principalele probleme ale pieţei RCA sunt legate de nivelul neadecvat al primelor de asigurare cu cel al riscurilor asumate de către asigurători (dauna medie pentru pagube materiale a urcat constant în ultimii şase ani, iar despăgubirile pentru vătămări corporale au crescut exploziv, în ultimii doi ani), în timp ce decizia de cumpărare a consumatorilor este fundamentată în exclusivitate pe preţ.

În ceea ce priveşte propunerea ASF ca decontarea primelor către asigurători să fie realizată în 24 de ore, faţă de 15 zile, în prezent, UNSICAR consideră că această măsură nu poate fi pusă în practică de către operatorii din piaţă, întrucât respectarea acestei obligaţii este imposibil de realizat din punct de vedere logistic şi operaţional.

"Transferul de bani de la broker către asigurător trebuie realizat în paralel cu transferul informaţiilor legate de subscrieri şi anulări de poliţe, confirmat de documentele de evidenţă - poliţe, borderouri, documente justificative şi situaţiile specifice solicitate de fiecare asigurător. În absenţa acestor documente, conturile de prime nealocate ale asigurătorilor ar creşte foarte mult, ceea ce ar produce haos în piaţa RCA - neconfirmări ale poliţelor în timp optim, pagubiţii vor trebui să facă faţă unor mari întârzieri la constatarea şi recuperarea pagubelor", potrivit UNSICAR.

Fosta CSA a introdus o măsură similară în anul 2011, prin care obliga intermediarii să realizeze decontarea primelor către asigurători în termen de 5 zile, dar din cauza nefuncţionalităţii şi a problemelor generate, a revenit asupra deciziei şi a abrogat-o.

Piaţa de asigurări din România este dependentă de segmentul asigurărilor auto (RCA şi CASCO), care reprezentau 65,12% din totalul primelor subscrise aferente categoriei de asigurări generale în anul 2013. Astfel, subscrierile aferente clasei X de asigurări generale, respectiv poliţe RCA, au consemnat un avans de 15,2%, la 2,46 miliarde de lei.

Anul trecut, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a însumat subscrieri de 8,12 miliarde de lei, în scădere cu 1,6% faţă de 2012. Asigurările generale, care includ poliţele RCA, au atins 6,49 miliarde de lei, cu 0,56% mai mult faţă de 2012.

Primii trei jucători pe segmentul RCA în 2014 au fost Euroins România - 466,31 milioane de lei, Carpatica Asig - 413,81 milioane de lei şi Astra Asigurări - 403,09 milioane de lei.

UNSICAR a fost înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa a 12 societăţi de intermediere şi consultanţă în asigurări.

În prezent, cei peste 90 de membri ai uniunii au o pondere de circa 80% în totalul primelor intermediate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO