Bănci și Asigurări

Brokerii de asigurări au avut încasări de 388 mil. lei în primul semestru

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Anelis Baciu

30.09.2013, 20:29 21

Brokerii de asigurări au obţinut în primele şase luni ale anului venituri cumulate de 388 mil. lei (88,3 mil. euro), în creştere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, ritmul încasărilor brokerilor a depăşit cu un punct procentual ritmul de creştere al primelor intermediate care au atins 1,95 miliarde de lei (443 mil. euro), respectiv un plus de 15% în primele şase luni. Gradul de intermediere a crescut cu aproape cinci puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până aproape de 46%, în condiţiile în care la nivel agregat vânzările asigurătorilor s-au contractat cu aproximativ trei procente în perioada ianuarie-iunie, potrivit ASF.

Totuşi, avansul veniturilor intermediarilor din asigurări a încetinit faţă de primul trimestru al acestui an, când brokerii au raportat încasări cu 18% mai mari decât în primele trei luni din 2012. Brokerii au încercat să caute şi alte surse de venituri în ultimii ani şi pe lângă negocierea contractelor de asigurare au început să ofere şi servicii de regularizări de daună sau inspecţii de risc.

Totuşi, cea mai mare parte a încasărilor, respectiv 96%, provine din comisioanele încasate pentru intermedierea poliţelor. Din regularizări de daună brokerii au încasat 6,2 mil. lei (1,4 mil. euro), în scădere cu 2,4% comparativ cu prima jumătate a anului trecut, în timp ce veniturile din efectuarea de inspecţii de risc s-au dublat şi au cumulat 2,9 mil. lei (660.000 euro).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO