Bănci și Asigurări

Brokerii de credite: Creditele garantate cu ipoteca iau locul celor de consum

25.06.2008, 13:53 32

Brokerii de credite au raportat cresteri substantiale ale creditelor intermediate in primele cinci luni ale anului, insa chiar si asa piata locala ramane la mare distanta de pietele din Europa Centrala si de Est.
KIWI Finance, liderul pietei de brokeraj bancar, a intermediat credite in valoare de 80 de milioane de euro in primele cinci luni ale anului, mai mult cu 128% fata de acelasi interval al anului trecut. La mica distanta, se situeaza Credit Team care a vandut in acelasi interval credite de 79,5 mil. euro, de 11 ori mai mult fata de acelasi interval al anului trecut, care a fost insa primul an de activitate al brokerului. DBSol Consulting a raportat o crestere de 300% a volumului de credite intermediate, incheind primele cinci luni cu vanzari in valoare de peste 16 milioane de euro.
Desi pe piata locala activeaza foarte multe firme de brokeraj de credite, doar cativa jucatori au ajuns sa aiba acoperire nationala, in timp ce majoritatea jucatorilor au doar o prezenta locala.
In primele cinci luni ale anului, BNR a majorat dobanda de referinta de la 8% pana la 9,75%, insa scumpirea finantarilor a influentat prea putin piata de brokeraj bancar.
"Daca anul trecut ponderea creditelor garantate cu ipoteca era de 20% din total portofoliu, iar cele de nevoi personale reprezentau 80%, in 2008 creditele garantate cu ipoteca au urcat pana la 45% din portofoliu. Iar daca ritmul de crestere se mentine pe aceleasi coordonate, vom asista probabil la o inversare a ponderilor", spune Anca Bidian, director executiv la KIWI Finance.
In termeni de valute, dolarul american este cel mai putin atractiv, detinand sub 0,3% din volumul total, urmat insa la mare distanta de leu (cu 9%).
In topul preferintelor celor imprumutati ramane francul elvetian cu 62,5% din portofoliu, mai mult decat dublu fata de euro care contribuie cu 26,2% in portofoliul KIWI Finance.
"Estimam ca, pentru creditele de consum, odata cu stabilizarea euro, aceasta moneda se va mentine ca optiune principala a populatiei pentru creditele de consum. Pentru creditele garantate, prognozam cresterea, in continuare, a volumului de credite acordate in franci elvetieni. Afirmatia este sustinuta si de analiza noastra care indica francul elvetian drept moneda preferata de doua ori mai mult decat euro", spune Roxana Gavrila, director de comunicare la Credit Team.
Avansul fara precedent al francului elvetian in preferintele romanilor este explicat de brokeri prin faptul ca aceasta moneda permite persoanelor cu venituri mici si medii sa aiba acces la finantare.
"Dobanda mica practicata la franci elvetieni reprezinta un real avantaj pentru persoanele cu venituri mici si medii. Desi unii specialisti o numesc "moneda exo-tica", francul elvetian este una dintre cele mai stabile monede din lume, bazata pe un sistem bancar sigur si pe o economie solida", spune Liviu Andrei, director executiv al DBSol Consulting, adaugand ca dezavantajele creditelor in franci sunt legate de riscul valutar, in conditiile in care majoritatea tranzactiilor se fac in euro sau lei.
Oficialii BNR au subliniat in repetate randuri ca imprumuturile in franci elvetieni presupun un risc chiar mai mare decat cele in euro, in conditiile in care clientii sunt expusi riscului valutar cauzat atat de variatia leului fata de euro, cat si a francului elvetian fata de moneda unica.
Desi guvernatorul Mugur Isarescu i-a "incurajat" pe bancheri sa manifeste mai multa prudenta fata de aceasta alternativa de finantare, banca centrala nu a luat pana acum masuri care sa vizeze direct creditele in monede exotice. In februarie BNR a impus insa bancilor sa majoreze provizioanele constituite pentru toate creditele in valuta acordate clientilor individuali.
Piata locala de brokeraj bancar are un potential de dezvoltare foarte ridicat, afirma jucatorii.
Daca in Romania, cinci din o suta de persoane care vor un credit apeleaza la un broker, in Europa de Sud-Est media este de 20 de persoane, in timp ce in Europa Centrala si de Est, 40% din creditele contractate de populatie sunt intermediate de brokeri, arata statisticile recent infiintatei Asociatii Romane a Brokerilor de Credite (ARBC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO