Bănci și Asigurări

Brokerii se pregatesc sa dea liber bancilor in actionariatul Bursei

25.07.2005, 19:19 17

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti, transformata recent in societate pe actiuni, vor discuta modificarea statutului pentru a permite societatilor bancare sa detina actiuni cu drept de vot in cadrul societatii, lucru nepermis de actualul statut.

Bursa este detinuta in prezent de 68 de societati de brokeraj, care detin fiecare 1,47% din actiuni.

BVB a convocat o Adunare Generala a Actionarilor la inceputul lunii viitoare pentru a modifica statutul care prevede ca doar societatile de brokeraj pe piata de capital pot detine actiuni cu drept de vot in cadrul AGA.

Adunarea Generala a fost convocata la solicitarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, care a considerat ca statutul BVB discrimineaza bancile, care au si ele, alaturi de societatile de brokeraj, dreptul de a opera direct pe piata de capital.

Actualul statut al Bursei prevede ca actiunile transferate de societatile de brokeraj unei alte persoane si se transforma in actiuni preferentiale, fara drept de vot, daca noul proprietar nu este societate de brokeraj. Bancile, care au voie incepand de anul trecut sa intermedieze tranzactii pe bursa, vor fi asimilate societatilor de brokeraj.

Pe langa dreptul de a pastra dreptul de vot in Adunarea Generala, bancile vor putea fi invitate de Bursa sa participe cu numerar la eventuale majorari de capital social pe care Bursa le va opera.

Pierderea dreptului de vot putea afecta planurile unora dintre bancile romanesti de a intra pe piata de capital fuzionand cu societatile lor specializate pentru ca astfel ar fi pierdut dreptul de vot.

Pana in urma cu cateva saptamani toate bancile prezente pe piata de capital operau prin societati specializate, unele dintre ele avand intentia de a fuziona cu societatile specializate. HVB Bank are, de exemplu, in plan o fuziune cu intermediarul sau specializat CA IB Securities. Eurom Bank este singura societate bancara care opereaza direct pe piata de capital, banca realizand primele sale tranzactii pe piata in urma cu cateva saptamani. Eurom a trebuit sa cumpere de la Bursa dreptul de a tranzactiona pe piata, pentru ca nu se numara printre actionarii pietei.

Alaturi de Eurom, treisprezece banci romanesti controleaza direct sau indirect o societate de brokeraj de pe piata. Ultima intrare a unei banci pe piata de capital, in afara de cea a Eurom, a fost cea a Bancpost, al carei actionar majoritar, EFG Eurobank Egrasias, a preluat integral societatea Capital Securities.

Bursa de Valori are un capital social in valoare de 5 milioane de euro si un patrimoniu evaluat la 15 milioane de euro. Bursa urmeaza sa fuzioneze pana la finalul anului cu Bursa Electronica RASDAQ, urmatorul pas urmand sa fie o fuziune cu Bursa din Sibiu pe care se tranzactioneaza produse financiare derivate (futures si optiuni).

La Bursa de Valori sunt listate aproximativ 100 de companii, piata avand o capitalizare totala de 12,5 miliarde de euro. Sistemul tehnic al Bursei de Valori asigura in prezent tranzactionarea pentru aproape 1.000 de societati listate la Bursa Electronica RASDAQ, toate societatile listate pe aceasta piata urmand sa fie transferate pe platforma de tranzactionare a BVB. De la inceputul anului, valoarea tranzactiilor realizate pe piata de la inceputul anului fiind de peste un miliard de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO