Bănci și Asigurări

Brokerul Kiwi a intermediat credite de 450 mil. lei în 2016, din care două treimi au fost ipotecare

Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

31.01.2017, 00:00 238

Brokerul de credite Kiwi Finance a intermediat credite totale în valoare de 450 de milioane de lei (100 mil. euro) anul trecut, în creştere cu 10% faţă de 2015. Aproximativ 67% din creditele intermediate de Kiwi Finance au fost pe segmentul finanţărilor ipotecare, în timp ce 26% din creditele intermediate au fost de consum.

Volumul creditelor ipotecare intermediate anul trecut de Kiwi Finance a urcat cu 28%. Avansul a fost determinat atat de creşterea numărului de clienţi, cat şi de majorarea creditului mediu cu circa 7%, situandu-se la circa 60.000 de euro, potrivit datelor din piaţă.

"Am atins o cotă de piaţă de 6% din totalul pieţei bancare pe segmentul creditelor ipotecare standard în 2016. Cererea solvabilă a crescut constant şi consistent, iar oferta este relativ constantă. Acest lucru a condus la o competiţie de preţuri, ceea ce e bine, dar nu e suficient pentru o creştere organică şi sustenabilă a gradului de intermediere financiară, încă cel mai mic din Europa", a explicat Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Pentru acest an Kiwi Finance şi-a propus o creştere de 38% a portofoliului, ceea ce ar însemna că la finalul anului 2017 brokerul va trage line cu un volum de credite intermediate în valoare de circa 620 de milioane de lei. Avansul ar urma să vină pe fondul creşterii cererii de credite, dar şi al dezvoltării reţelei.  Băncile aveau la finalul anului trecut în stoc credite în valoare de 217,5 miliarde de lei, în scădere cu circa 1,1% faţă de 2015, potrivit datelor BNR. Anelis Baciu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO