Bănci și Asigurări

Bruynseels, şeful BCR: Ne aşteaptă încă douăsprezece luni extrem de grele

Bruynseels, şeful BCR: Ne aşteaptă încă douăsprezece luni extrem de grele
05.08.2010, 23:55 53

Sistemul bancar ar putea încheia acest an pe pierdere, potrivitstandardelor locale de contabilitate (RAS), deoarece portofoliilede credite se vor deteriora şi în a doua jumătate a lui 2010, iarbăncile vor fi forţate să constituie provizioane noi pentruacoperirea riscurilor, afirmă Dominic Bruynseels, preşedinteleexecutiv al BCR.

"Este foarte probabil ca sistemul bancar să încheie anul acestape pierdere, potrivit standardelor locale de contabilitate.Situaţia economică este dificilă şi nu cred că portofoliul decredite se va îmbunătăţi foarte curând, având în vedere impactulmăsurilor de ajustare fiscală asupra bonităţii clienţilor", adeclarat şeful celei mai mari bănci de pe piaţă.

BCR avea la sfârşitul trimestrului doi un nivel al creditelorneperformante de 15,4% din portofoliul de retail şi IMM-uri, încreştere cu 1,5 puncte procentuale faţă de primele trei luni.Grupul BCR, care include cea mai mare bancă locală, a obţinut înprimul semestru un profit net de 245,5 mil. lei (aproape 59 mil.euro), în scădere cu peste 11% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut, raportarea fiind însă după standardele internaţionale(IFRS). BNR ţine însă evidenţele după standardele locale decontabilitate (RAS), diferenţele fiind notabile. Reprezentanţii BCRnu au dorit să dea publicităţii şi rezultatul în RAS pe primulsemestru, însă UniCredit a făcut-o: profitul în RAS este mai mic deaproape cinci ori decât cel în IFRS.

La sfârşitul lunii iunie, sistemul bancar a cumulat pierderepentru a doua lună la rând, de peste 50 mil. euro, în condiţiile încare câştigurile unora dintre băncile cele mai mari nu au maiacoperit pierderile celorlalţi jucători. De asemenea, pondereacreditelor înregistrate ca îndoielnic şi pierdere a urcat laaproape 18%, cele clasificate direct ca pierdere având o pondere de10,2%.

Bruynseels spune că situaţia portofoliului de retail al bănciisale se îmbunătăţise înainte ca Guvernul să anunţe reducereasalariilor din sistemul public şi majorarea TVA, dar că după acestmoment s-a observat cum clienţii au început să-şi reprioritizezecheltuielile.

Un nou val de restanţe din septembrie

Şeful BCR se aşteaptă la un nou val de restanţe începând cu lunaseptembrie, după ce oamenii se vor întoarce din concediu şi nuprognozează o revenire mai devreme de anul viitor. "Când oamenii sevor întoarce din vacanţă situaţia se va deteriora şi mai mult şianticipez că vor exista dificultăţi în septembrie, octombrie,noiembrie. Rezultatele vor fi mai proaste decât în trecut şi vatrebui să facem provizioane suplimentare." Bancherii se confruntăcu cele mai mari probleme pe sectorul întreprinderilor mici şimijlocii (IMM), care au dificultăţi cu lichidităţile, în condiţiileîn care se confruntă de mai multă vreme cu vânzări în scădere. Înacest sens, Bruynseels crede că este absolut necesar ca statul săfacă plata arieratelor către IMM-uri, iar firmele trebuie să-şiajusteze costurile. În schimb, oficialul BCR spune că pe segmentulcorpo rate situaţia este destul de bună, pentru că firmele mari aumanagement şi resurse financiare mai solide. El a precizat că zonacorporate este cel mai profitabil sector de business al BCR şi nudoar în ceea ce priveşte creditarea, ci şi celelalte produse şiservicii.

BCR nu a modificat în ultimele luni condiţiile de creditare nicipe retail, nici pe IMM, dar s-a schimbat calitatea debitorilor şinivelul cererii, susţine Bruynseels. "Nu există restricţii deofertă, dar cred că cererea nu îşi va reveni foarte curând. Nu vădo revenire a pieţei mai devreme de jumătatea anului viitor. Vor fiîncă 12 luni extrem de grele", spune el, apreciind că şi costulcreditelor va mai scădea atunci când cererea va fi suficient demare.

Pe partea de atragere de resurse de la clienţi competiţia întrebănci nu mai este atât de strânsă pe lei, ci pe euro, notează şefulBCR.

"Nu există suficientă lichiditate în euro pe piaţă şi cerereaeste destul de mare. Băncile nu pot decât să importe euro de labăncile-mamă sau să crească volumul resurselor atrase la nivellocal, iar cele care au nevoie de euro vor plăti mai multdeponenţilor." În acest context, afirmă Bruynseels, ar fi fostnevoie ca Banca Naţională să reducă rezervele minime obligatorii lavalută în ultima şedinţă de politică monetară.

BCR a înregistrat în primele şase luni o scădere a solduluidepozitelor atrase cu 0,7% la valori în lei şi 3,7% la valori îneuro, până la 35,6 miliarde de lei (8,14 mld. euro). Banca oferă înprezent printre cele mai mici dobânzi standard la depozitele deretail de pe piaţă, între 6,25-6,75% pe an la lei şi 1,8-2,5% pe anla euro.

Bruynseels consideră că piaţa bancară din România rămâneatractivă, în condiţiile în care are un potenţial de 22 de milioanede utilizatori şi un grad scăzut de bancarizare al populaţiei."Piaţa are un potenţial pe termen lung şi tocmai de aceea ne aflămşi noi, şi alte bănci aici. Băncile nu gândesc pe termen scurt cândaleg să investească într-o ţară."

El a notat că BCR, ca şi alte bănci, a avut o performanţăoperaţională mai bună în primul semestru, dar că aceastăperformanţă nu se va traduce într-un profit net mai mare până cândprovizioanele nu vor scădea.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24