Bănci și Asigurări

Bucşa, UniCredit Londra: BNR ar putea aplica măsuri de temperare a creditului, dacă accelerează puternic şi anul viitor

Dan Bucşa, macroeconomist în cadrul UniCredit Group Londra

Dan Bucşa, macroeconomist în cadrul UniCredit Group Londra

Autor: Raluca Ghinea, Claudia Medrega

23.10.2015, 00:06 794

Banca centrală ar putea lua măsuri de temperare a creditării dacă aceasta va accelera foarte puternic şi anul viitor, în condiţiile în care înregistrează deja un avans de 20%, întrucât poate apărea riscul de supraîncălzire, apreciază Dan Bucşa, macroeconomist în cadrul UniCredit Group Londra. În ceea ce priveşte situaţia sistemului bancar, Bucşa a arătat că investitorii se aşteaptă la o consolidare regională, care poate include şi România.

„Creditarea populaţiei creşte în România cu peste 20%. Cehii au spus că, dacă mai au încă un an de creştere a creditării consumului, în ritmul acesta, vor încerca să limiteze creşterea cu nişte măsuri administrative. Nu cred că BNR va face ceva anul acesta pentru că, în sfârşit, şi-a revenit creditarea în lei, iar de obicei, când îşi revine creditarea, are întâi o cocoaşă, creşte mai repede la început şi apoi încetineşte. Să vedem la anul, dacă vom avea tot creştere de peste 20%, poate trebuie făcut ceva pentru că există riscul de supraîncălzire“, a declarat Bucşa la o întâlnire cu jurnaliştii.

El a explicat că avansul înregistrat până în prezent de creditarea în lei reprezintă, de fapt, un efect de bază, pentru că împrumuturile s-au aflat la un nivel redus înainte de a începe creşterea, iar pe de altă parte, provine din refinanţarea creditelor în valută.

Macroeconomistul a subliniat că România este singura ţară din regiune care încearcă o refinanţare a creditelor din valută în monedă locală fără să oblige băncile să facă ceva. „Acesta este motivul pentru care băncile vor refinanţa creditele, pentru că dobânzile în lei scad şi, în acest moment, creditul imobiliar în lei este mai ieftin decât unul în valută. E normal să existe o refinanţare, cu cât e mai rapidă rămâne de văzut“, a mai spus Bucşa.

El a menţionat că, dacă împrumuturile accelerează foarte puternic, mai ales cele noi, s-ar putea să „vedem măsuri“.

Ritmul de creştere al creditelor pentru populaţie în lei a accelerat, făcând în primele opt luni din acest an un salt de peste 27%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile scăderii costurilor de finanţare la minime istorice. Creditele în valută pentru populaţie continuă să rămână în teritoriul negativ. Anul trecut creditele în lei pentru populaţie au crescut cu 17,4%, iar în 2013 avansul a fost de 0,7%, după patru ani consecutivi în care împrumturile de acest tip au fost în teritoriul negativ. În anii de boom, creditarea în lei pentru persoane fizice a ajuns şi la ritmuri de creştere de 80-90%.

Creşterea prea rapidă a creditului pentru populaţie poate crea probleme importante dacă nu este urmărită cu atenţie, a atenţionat BNR.

Banca centrală monitorizează evoluţiile din piaţa creditului în vederea identificării posibilelor acumulări excesive de riscuri, dar monitorizarea nu presupune în această etapă introducerea de măsuri noi, însă dacă vor fi constatate riscuri semnificative, se va avea în vedere implementarea unor astfel de măsuri, „Banca Naţională a României apreciază ca pozitivă reluarea creditării, dar, în acelaşi timp, consideră că o creştere prea rapidă a creditului acordat populaţiei, chiar şi sub forma de credit ipotecar în lei, poate crea probleme importante dacă nu este urmărit cu atenţie“, a menţionat în septembrie Banca Naţională la o întrebare adresată de ZF.

În anii trecuţi, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că problema majoră a băncilor este că au rămas foarte ancorate în creditul de consum şi nu au dezvoltat capacitatea de a credita companiile. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO