Bănci și Asigurări

Buget naţional de campanie electorală. MUTAREA RISCANTĂ prin care Guvernul Ponta a scos 4,5 miliarde de euro de cheltuit până în ianuarie

Buget naţional de campanie electorală. MUTAREA...

Autor: Loredana VOICULESCU, Victor ROTARIU

29.08.2015, 11:25 1946
Cu un an înainte de alegerile parlamentare şi locale liderii politici ale celor mai importante partide din România au redus Codul Fiscal, aprobat în plen la finele lunii iunie cu doar două voturi împotrivă, la jumătate.
 
Din pachetul de măsuri care ar fi urmat să ducă la creştere economică prin stimularea consumului a mai rămas în picioare doar reducerea cotei TVA de la 24% la 20% (nu la 19%, cum a fost votat în Parlament). În bani, din impactul de 17,2 miliarde de lei a mai rămas doar unul de circa 7 miliarde lei, celelalte măsuri importante promovate prin noul Cod Fiscal, printre care anularea “taxei pe stâlp” şi a supraaccizei pe carburanţi au fost amânate pentru 2017.

4,5 miliarde de euro de cheltuit pe final de an

În timp ce liderii politici s-au lăudat reciproc pentru maturitatea de care au dat dovadă, economiştii, deşi mulţumiţi că decizia finală este una care pare să nu destabilizeze echilibrul bugetar pe anii următori, se întreabă ce va face Guvernul Ponta cu miliardele de euro pe care le are în plus de cheltuit atât anul acesta cât şi anul viitor.

“Este un semnal pozitiv. Gradualizarea măsurilor de relaxare va pune o presiune mult mai mică pe deficitul bugetar. Rămâne însă de văzut cum va folosi Guvernul spaţiul fiscal rămas până la finele acestui an. În total vorbim despre circa 3% din PIB, respectiv 4,5 miliarde de euro care pot fi cheltuite în cinci luni”, a declarat pentru gândul Ciprian Dascălu, economist-şef ING Bank România. “Este posibil ca, dat fiind acest spaţiu fiscal, după aprobarea noului Cod Fiscal în Parlament, Guvernul să decidă devansarea măsurilor prevăzute pentru 2016 la următoarea revizuire bugetară”, a adăugat el.

Investiţii din bani publici de doar 5 miliarde de lei în şapte luni

Prudenţa liderilor politici se suprapune însă pe incapacitatea administraţiei, centrale şi locale, de a cheltui bani pentru investiţii. Astfel, pe fondul unor venituri mai mari cu 10% la bugetul general consolidat în primele şapte luni ale acestui an, cheltuielile totale au avut o creştere de doar 2,9%, Guvernul ajungând astfel să aibă un excedent bugetar de 7,4 miliarde de lei. În ţara în care jumătate din populaţie are “WC-ul în fundul curţii” la capitolul de investiţii “cheltuieli de capital”, pentru perioada ianuarie-iulie, este trecută suma de doar cinci miliarde de lei, cu 15% mai mică decât în execuţia bugetară pe primele şapte luni de anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO