4,5 miliarde de euro de cheltuit pe final de an
În timp ce liderii politici s-au lăudat reciproc pentru maturitatea de care au dat dovadă, economiştii, deşi mulţumiţi că decizia finală este una care pare să nu destabilizeze echilibrul bugetar pe anii următori, se întreabă ce va face Guvernul Ponta cu miliardele de euro pe care le are în plus de cheltuit atât anul acesta cât şi anul viitor.
“Este un semnal pozitiv. Gradualizarea măsurilor de relaxare va pune o presiune mult mai mică pe deficitul bugetar. Rămâne însă de văzut cum va folosi Guvernul spaţiul fiscal rămas până la finele acestui an. În total vorbim despre circa 3% din PIB, respectiv 4,5 miliarde de euro care pot fi cheltuite în cinci luni”, a declarat pentru gândul Ciprian Dascălu, economist-şef ING Bank România. “Este posibil ca, dat fiind acest spaţiu fiscal, după aprobarea noului Cod Fiscal în Parlament, Guvernul să decidă devansarea măsurilor prevăzute pentru 2016 la următoarea revizuire bugetară”, a adăugat el.
Investiţii din bani publici de doar 5 miliarde de lei în şapte luni
Prudenţa liderilor politici se suprapune însă pe incapacitatea administraţiei, centrale şi locale, de a cheltui bani pentru investiţii. Astfel, pe fondul unor venituri mai mari cu 10% la bugetul general consolidat în primele şapte luni ale acestui an, cheltuielile totale au avut o creştere de doar 2,9%, Guvernul ajungând astfel să aibă un excedent bugetar de 7,4 miliarde de lei. În ţara în care jumătate din populaţie are “WC-ul în fundul curţii” la capitolul de investiţii “cheltuieli de capital”, pentru perioada ianuarie-iulie, este trecută suma de doar cinci miliarde de lei, cu 15% mai mică decât în execuţia bugetară pe primele şapte luni de anul trecut.