Bănci și Asigurări

Bursa zvonurilor: Care bancheri vor avea prelungiri de mandate în 2012

Bursa zvonurilor: Care bancheri vor avea prelungiri de mandate în 2012

Autor: Voican Razvan

27.12.2011, 13:33 3886

2011 s-a încheiat cu o suită de anunţuri privind echipele de top management ale primelor două bănci de pe piaţă - BCR şi BRD, dar cu şi mai multe zvonuri şi speculaţii legate de posibile noi mişcări pe piaţă în 2012, în contextul în care mandatele mai multor executivi ajung la final.

BCR

Cea mai mare bancă de pe piaţă a anunţat că mandatul vicepreşedintelui executiv pe corporate Wolfgang Schoiswohl a fost prelungit cu doi ani şi jumătate. Din aprilie 2012, conducerea diviziei retail urmează să fie preluată pentru a doua oară de către cehul Martin Skopek, fără a fi precizată o durată a mandatului sau dacă este vorba despre o soluţie interimară având în vedere că Skopek îşi păstrează responsabilităţile de coordonare a retailului pe întreg grupul Erste. Surse bancare afirmă că plecarea Oanei Petrescu din funcţia de vicepreşedinte executiv pe retail de la sfârşitul lunii martie 2012, după numai un an şi jumătate, are la bază considerente de ordin personal pe lângă raţiuni de management ale acţionarului majoritar al BCR.

La jumătatea anului viitor ar urma să se încheie mandatul de CEO al britanicului Dominic Bruynseels, care a preluat conducerea BCR în vara lui 2008, înainte să vină criza, şi care a fost adus de către Andreas Treichl, şeful Erste, tocmai pentru a administra creşterea, şi nu o perioadă de recesiune prelungită.

În ultima vreme el a fost subiectul mai multor zvonuri privind o eventuală plecare din funcţie înainte de finalul mandatului, însă acestea au fost infirmate inclusiv prin faptul că Bruynseels a fost invitat recent la Viena să le vorbească investitorilor Erste despre situaţia BCR. Rămâne de văzut care va fi decizia finală în privinţa unei eventuale prelungiri a mandatului de CEO al BCR.

Un rol-cheie în echipa de top management a BCR îl are în prezent şeful riscului Michael Beitz, care a fost instalat în august 2010. El are o misiune dificilă în condiţiile în care o cincime din creditele BCR au devenit neperformante.

BRD

Într-o formulă mai neobişnuită, a doua mare bancă de pe piaţă a lansat un mesaj de schimbare la nivelul conducerii care a fost interpretat pe piaţă în mod prematur drept o schimbare a preşedintelui. Guy Poupet, preşedinte şi CEO al băncii de doi ani, spune că nu a fost stabilită o dată pentru plecarea sa din post. La începutul anului viitor ar urma să fie numit în Consiliul de Administraţie ca membru francezul Alexandre Maymat, care a fost indicat drept succesor al lui Poupet în momentul plecării acestuia. El ar avea nevoie de o perioadă mai lungă de informare pentru preluarea conducerii BRD în actualul context dificil. Francezii nu au explicat raţiunile acestui demers de schimbare.

Postul de director general delegat ar urma să rămână vacant după plecarea la Paris a lui Sorin Popa începând cu ianuarie, la sediul central al SocGen, iar la conducerea diviziei de retail rămâne ca Gigi Marinel, fost secretar general al băncii, să obţină autorizarea necesară din partea BNR.

În echipa de top management a BRD rezistă veteranul Petre Bunescu, alături de Claudiu Cercel. Gabriela Gavrilescu a fost numită vicepreşedinte executiv pe corporate la începutul lui 2011.

Raiffeisen

Anul 2012 înseamnă finalul actualelor mandate pentru mai mulţi şefi din Raiffeisen Bank, începând cu preşedintele Steven van Groningen. El ar urma să indice la vară dacă rămâne la post sau optează pentru o schimbare în carieră. Van Groningen este unul dintre cei mai longevivi CEO de pe piaţă. El a construit actuala Raiffeisen pe scheletul fostei Bănci Agricole, a gestionat creşterea puternică, iar apoi o restructurare timpurie urmată de o consolidare care au permis ca banca să traverseze perioada de criză fără costuri majore la capitolul credite neperformante şi implicit să rămână în topul celor mai profitabile instituţii de credit de pe piaţă.

Ajunge la final de mandat şi Marinel Burduja, prim-vicepreşedinte al Raiffeisen şi responsabil cu divizia corporate. În ultima perioadă el a fost subiectul unor speculaţii privind o eventuală plecare din bancă - rămase neconfirmate. Un alt veteran al echipei de la Raiffeisen, James Stewart, ajunge cu mandatul actual la final în 2012. Într-un interviu acordat ZF toamna trecută, el spunea că în România nu a simţit niciodată riscul unei plafonări profesionale şi că dacă va fi nevoie de el în continuare ar putea rămâne pe post. Desigur, americanul nu se poate plânge de nivelul remuneraţiei.

Vladimir Kalinov, bulgarul care conduce divizia retail, este încă în prima parte a mandatului.

UniCredit Ţiriac Bank

UniCredit a înnoit anul acesta echipa de top management cu doi vicepreşedinţi pe diviziile-cheie, ambii italieni: Marco Esposito la corporate şi Emanuele Butta la retail. "Veteranii" boardului executiv al băncii înfiinţate în structura actuală în 2007 sunt Răsvan Radu, preşedinte executiv, şi Stanislav Georgiev, vicepreşedinte pe financiar, care au făcut parte din echipa iniţială. În 2008 li s-a alăturat Daniela Bodîrcă, vicepreşedinte executiv pe risc.

Răsvan Radu lucrează pentru italieni din 2005, când a devenit preşedintele fostei UniCredit România. El spune că nu are în vedere vreo schimbare în carieră.

Alpha Bank & Bancpost

Pentru cele două bănci cu capital elen 2012 ar trebui să fie anul fuziunii. Va rezulta implicit o selecţie a resurselor de top management de care dispune fiecare dintre ele. Surse bancare afirmă că poziţia de CEO a viitoarei instituţii de credit care se va situa pe locul trei după active nu a fost încă tranşată. Chiar dacă la Bucureşti balanţa ar putea înclina într-o anumită direcţie, decisive vor fi socotelile de la Atena. Peter Weiss, preşedintele Bancpost, şi Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, au profiluri destul de discrete, Weiss ocupându-şi postul de-abia la începutul lui 2011. Pe parcursul acestui an ambii s-au abţinut de la apariţii publice în care să discute situaţiile băncilor pe care le conduc.

Din echipa de top management a Bancpost mai face parte grecul Kyriakos Xydis, care supervizează afacerile de retail.

La Alpha Bank sunt mai mulţi, dar singurul cunoscut pe piaţă este Stere Farmache, prim-vicepreşedinte executiv al băncii - funcţie pe care o ocupă din 2009. De obicei el apare în public mai mult ca oficial al bursei, fiind preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, şi refuză să vorbească de pe poziţia numărul doi la Alpha Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO