Bănci și Asigurări

Bursele europene sângerează după scandalul Deutsche Bank: Prăbuşirea acţiunilor celei mai mari bănci germane s-a extins în toată Europa, iar bursele vor încheia cea mai proastă săptămână de după votul pentru Brexit

Bursele europene sângerează după scandalul Deutsche...

Autor: Ştefan Stan

16.09.2016, 16:43 5053

Scăderea puternică a acţiunilor Deutsche Bank s-a extins în întreaga industrie şi a dus la o scădere puternică a burselor europene, care vor încheia cea mai slabă săptămână de după votul pentru Brexit, scrie Bloomberg.

Acţiunile creditorului german s-au prăbuşit cu 8,4%, îndreptându-se spre cea mai mare scădere din iunie,  după ce a primit amenda de 14 miliarde de dolari din partea Departamentului de Justiţie din SUA. Royal Bank of Scotland şi Credit Suisse au scăzut de asemenea cu peste 4,8%.

Scăderile în lanţ ilustrează vulnerabilitatea revenirii din ultima perioadă, în ultima săptămână creditorii europeni scăzând cu 5,3%, ştergând aproape o treime din câştigurile din ultimele două luni.

Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,5% în Londra, scăzând pentru a şasea oară în şapte zile. Îngrijorările legate de creditori, precum şi teama investitorilor că băncile centrale nu vor extinde măsurile de stimulare a economiei, au tras în jos indicele de referinţă pentru a doua săptămână consecutiv. Indicele a pierdut 2% în ultimele cinci zile, iar nivelul de tranzacţionare este la minimul ultimelor şase săptămâni.

În timp ce preşedintele BCE Mario Draghi a lăsat de înţeles săptămâna trecută că nu este nevoie de măsuri suplimentare de relaxare fiscală, măsurile déjà luate au ridicat semne de întrebare în legătură cu profitabilitatea creditorilor.  

Acţiunile din Italia şi Portugalia au scăzut cel mai puternic în vestul Europei, în condiţiile în care majoritatea industriilor din Stoxx 600 au scăzut.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a înregistrat un declin de 1,1% în condiţiile în care scandalul Deutsche a lovit puternic bursa. BMW şi Volkswagen au scăzut de asemenea cu peste 2%.

Fiat Chrysler a scăzut cu 2,2% după ce a anunţat că este posibil să recheme în fabrici 1,4 milioane de maşini şi campioane, în timp ce firma britanică SVG Capital a scăzut cu 4,8%.

Deutsche Bank a anunţat că nu va plăti cele 14 miliarde de dolari cerute de Departamentul de Justiţie din SUA pentru a pune capăt unei investigaţii legate de vânzarea de credite ipotecare în perioada 2005-2007, în condiţiile în care amenda este triplă faţă de estimările analiştilor, scrie Bloomberg.
 

”Deutsche Bank nu are nicio intenţie să pună capăt acestor cereri civile la valoarea cerută. Negocierile abia au început”, a anunţat vineri compania. ”Banca se aşteaptă să plătească o sumă similară cu a băncilor concurente care au avut amenzi considerabil mai mici”, a anunţat Deutsche Bank.

Cel mai mare creditor german a confirmat că a pornit negocierile cu Departamentul de Justiţie din SUA pentru a ajunge la un consens. Suma de 14 miliarde de dolari este considerată de bancă ca un punct de plecare, care ar putea ajunge mult mai jos, potrivit Wall Street Journal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO