Bănci și Asigurări

Business internaţional: Cine este Igor Kolomoisky, miliardarul care deţine cea mai mare bancă din Ucraina, aflată în pragul naţionalizării

Igor Kolomoisky

Igor Kolomoisky

Autor: Ştefan Stan

20.12.2016, 00:05 749
Igor Kolomoisky este un influent om de afaceri din Ucraina, fiind cel mai important ac­ţio­nar şi cofondator al PrivatBank, cel mai mare creditor din Ucraina. El este al treilea cel mai bogat om din Ucraina, după Rinat Akhmetov şi Viktor Pinchuk. Potrivit The Economist, are o avere de 1,36 mld. dolari.

Kolomoisky s-a năs­cut într-o fa­milie de evrei in­gi­neri, este că­să­to­rit şi are doi copii.

Prin in­ter­me­diul PrivatBank el con­tro­lează Aero­svit Air­lines, Dnipro­avia and Donbassaero.

PrivatBank, cel mai mare cre­di­tor privat din Ucrai­na, a intrat în in­solvenţă. Reprezen­tan­ţii guver­na­mentali au spus că singura me­todă pentru a-i proteja pe cei 20 de milioane de clienţi este de a aduce banca sub con­trolul statului, po­trivit Reuters.

Banca centrală a Ucrainei a anunţat că PrivatBank a reuşit să îşi îndeplinească programul de recapitalizare şi că 97% din finan­ţările corporate au mers către ac­ţio­narii băncii. De la 1 decembrie, ca­pitalul băncii a rămas la 5,65 mld. dolari. „Suntem siguri că naţiona­li­za­rea băncii este singura cale pentru a o salva şi de a salva banii clien­ţi­lor şi sistemul nostru fi­nanciar“, a anun­ţat banca cen­trală a Ucrainei.

Banca cen­tra­lă sus­ţine că Ucrai­na es­te pregătită să sus­ţi­nă PrivatBank cu lichi­di­ta­tea care este nece­sa­ră, adăugând că nu ve­de procesul de na­ţio­nalizare ca un im­pact major asupra ni­ve­lului ac­tual de inflaţie. Foştii acţionari ai Privat­Bank au ajuns la un acord pen­tru a re­struc­tura creditele plătite în inte­riorul grupului până la 1 iulie anul viitor, potrivit băncii centrale.

Minis­trul de finanţe a spus că banca va fi vândută odată ce va fi din nou pe picioare.

Kolomoisky a devenit un „alintat“ al presei externe când s-a implicat în primăvara trecută în lupta armatei ucrainene cu rebelii. Numit guvernator al Dnipro­pe­trovsk, omul de afaceri a cheltuit mi­lioane de dolari pe pregătirea unui batalion creditat de mulţi cu blo­carea marşului armatelor pro­ruse către vest în vremuri în care ar­mata ucraineană ducea lipsă de oa­meni, optimism şi conducere.

Ani de zile Kolomoisky a con­tro­lat Ukrtransnafta şi Ukrnafta, ceea ce i-a permis să înlăture con­cu­renţa şi să aibă petrol la dis­cre­ţie pentru rafinăriile pe care le de­ţine, spun mai mulţi oficiali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO