Bănci și Asigurări

Business internaţional. Inflaţia din Noua Zeelandă creşte peste limita prognozată

Business internaţional. Inflaţia din Noua Zeelandă...

Autor: Mircea Nica

27.01.2020, 00:04 692

Inflaţia din Noua Zeelandă a crescut mai mult decât au prognozat economiştii în trimestrul al patrulea din 2019.  Dolarul local a crescut în timp ce investitorii şi-au pus bazele într-o nouă scădere a ratelor dobânzilor, conform Bloomberg.

Preţurile de consum au crescut cu 1,9% faţă de începutul anului trecut, depăşind nivelul prognozat de 1,8%. Banca centrală a Noii Zeelande (RBNZ) a prognozat o inflaţie anuală de 1,6% în trimestrul IV al anului trecut şi va ajunge la ţinta cuprinsă între 1% şi 3% la începutul anului 2020.

RBNZ şi-a ţinut rata monetară la un nivel record de 1%, iar parlamentarii au avertizat că o nouă simulare monetară va deteriora economia, chiar dacă nu au exclus definitiv această opţiune.

Economistul-şef al Kiwibank, Jarrod Kerrse, se aşteaptă la o ţintă de 2% pentru anul 2020, dar susţine că cel mai probabil va fi temporară. „Pentru a putea menţine avântul până în 2021, credem că RBNZ va scădea din nou ratele monetare.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO