Bănci și Asigurări

Business internaţional. UniCredit: Nu avem niciun plan de achiziţie, cu excepţia unei oportunităţi care ar putea să apară în Europa Centrală şi de Est

Business internaţional. UniCredit: Nu avem niciun plan...

Autor: Mircea Nica

09.12.2019, 18:30 213
Grupul italian UniCredit nu are în plan să cumpere alte bănci, dar nu exclude posibili­tatea unei preluări mici dacă va exista o oportu­nitate în zona Europei Centrale şi de Est, conform Financial Times.

UniCredit nu a comentat până acum posibilităţile de preluare sau oportunităţile pe care le vizează, dar Jean Pierre Mustier, directorul general al UniCredit, a fost mereu sceptic privind viabilitatea unei relaţii bancare transfrontaliere şi a adus în discuţie normele de reglementare şi capitalul adiţioanal de care ar avea nevoie.

Reacţia directorului general al UniCredit vine ca o posibilă clarificare privind speculaţiile potrivit cărora grupul italian ar fi vrut să facă un parteneriat cu Commerzbank AG sau Société Générale.

Recent, UniCredit a anunţat că va concedia 8.000 de persoane sau 9% din totalul forţei de muncă, iar în acelaşi timp va închide 500 de sucursale până în anul 2023 pentru a putea atinge un target de economisire în valoare de un miliard de euro.

În timp ce creditorii italieni au făcut un progres considerabil privind creditele neperfor­mante acumulate în perioada crizei financiare, aceştia au probleme când vine vorba de modernizarea operaţiunilor.

La sfârşitul lunii iunie, băncile italiene aveau 177 miliarde de euro în credite neper­for­mante, echivalentul a 8% din totalul creditelor comparativ cu 350 miliarde de euro sau 17% din totalul creditelor la sfârşitul anului 2016.

UniCredit are în plan creşterea profitului net la 5 miliarde de euro până în 2023, de la 4,7 miliarde de euro profitul net planificat pentru anul acesta. Încasările pe acţiune sunt preconizate să crească la 12% pe an, în timp ce banca ţinteşte o creştere a veniturilor de 0,8% pe an, la 19,3 miliarde de euro, pentru 2023.

Grupul bancar italian UniCredit, care controlează al patrulea cel mai mare jucător de pe piaţa bancară din România, a înregistrat cel mai bun trimestru trei (T3) din ultimul deceniu, cu un profit de 1,1 miliarde de euro, în creştere cu 25,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, câştigul la nouă luni fiind de 4,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO