Bănci și Asigurări

Business internaţional. WSJ: Cum câştigă băncile când cresc dobânzile. Băncile au devenit nerăbdătoare pentru rate ale dobânzilor mai mari, ceea ce le permite să perceapă mai mult la împrumuturi, dar nu înseamnă că şi ratele la depozite vor creşte în aceeaşi măsură

Investitorii băncilor se aşteaptă ca profiturile din tran­zacţionare care au propulsat băn­ci­le la începutul pandemiei să înce­ti­nească, iar mulţi se aşteaptă la chel­tuieli mai mari pentru tehnologie şi pla­nuri de expansiune.

Investitorii băncilor se aşteaptă ca profiturile din tran­zacţionare care au propulsat băn­ci­le la începutul pandemiei să înce­ti­nească, iar mulţi se aşteaptă la chel­tuieli mai mari pentru tehnologie şi pla­nuri de expansiune.

Autor: Mircea Nica

20.12.2021, 17:40 976

♦ Băncile care tânjesc după creşterea dobânzilor ar putea fi pe punctul de a li se îndeplini dorinţa.

Oficialii Rezervei Federale au semnalat că sunt pregătiţi să majoreze ratele dobânzilor de cel puţin trei ori anul viitor, ca răspuns la creşterea inflaţiei, un termen mai rapid decât era de aşteptat cu câteva luni în urmă, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Pentru cele mai mari bănci ale lu­mii, chiar şi o mică creş­tere a ratei de re­fe­rinţă a Fed ar putea duce la venituri de miliar­de de do­lari, deoarece băn­cile pot percepe do­bânzi mai mari pentru îm­pru­muturi. Băncile stau, de aseme­nea, pe grămezi gigantice de nu­merar care nu aduc ve­ni­turi, iar unii bancheri au spus că inten­ţionează să re­dis­tribuie aceşti bani în tit­luri de îndată ce ratele dobânzilor cresc.

Investitorii băncilor sunt foarte atenţi. Se aşteaptă ca profiturile din tran­zacţionare care au propulsat băn­ci­le la începutul pandemiei să înce­ti­nească, iar mulţi se aşteaptă la chel­tuieli mai mari pentru tehnologie şi pla­nuri de expansiune, conform Wall Street Journal.

„Punctul de co­titură ar putea fi ra­tele dobânzilor. Băncile sunt la fel de sensibile la ratele dobânzilor ca în­tot­dea­una“, a spus John McDonald, ana­list bancar la Autonomous Research.

Wells Fargo şi Bank of America sunt încărcate cu depozite din SUA şi sunt cele mai sensibile la modificările ratelor dobânzilor din SUA. Ambele calculează că ar putea câştiga mai mult de 7 mld. dolari în venituri anuale suplimentare dacă ar exista o creştere de 1 punct procentual atât a ratelor pe termen scurt, cât şi a celor pe termen lung, conform informaţiilor furnizate de cele două bănci. De asemenea, JPMorgan Chase ar avea venituri de 6,7 mld. dolari.

Banca a adunat venituri nete din dobânzi de aproximativ 52 mld. dolari în ultimele 12 luni, potrivit Wall Street Journal.

Câştigurile pe acţiune aşteptate de Wall Street în 2022 pentru băncile mari ar fi în medie cu 19% mai mari dacă s-ar adăuga câştigurile din creşterea ipotetică a ratei de dobândă, a spus McDonald.

Pentru Wells Fargo, ar fi un avantaj de 38%. Totuşi, acest scenariu este puţin probabil. Majoritatea oficialilor Fed au î vedere în continuare rate ale dobânzilor care depăşesc 1% în 2022, fără a creşte atât de mult peste noapte. Şi scenariile presupun că băncile şi clienţii lor păstrează toate activele neschimbate. Băncile îşi fac profiturile de bază din colectarea unor sume mai mari din dobânzi de la debitori care au credite decât trebuie să plătească deponenţilor la depozite, conform Wall Street Journal.

Pe măsură ce Fed creşte ratele dobânzilor, băncile pot începe să perceapă mai mult pentru împrumuturi, dar este puţin probabil să se confrunte imediat cu costuri mai mari ale depozitelor. Ultima rundă de majorări ale dobânzilor Fed a început la sfârşitul anului 2015. La nivel de industrie, venitul net din dobânzi a crescut cu 7% până la 9% pe an, din 2016 până în 2018, potrivit analiştilor Barclays.

În general, băncile nu şi-au mărit mult plăţile către deponenţi, fiind încrezătoare că au relaţii suficient de puternice pentru a împiedica clienţii să urmărească câţiva cenţi în fiecare lună. Se aşteaptă să se întâmple din nou în acest ciclu. Cele mai mari bănci sunt pline de depozite, chiar mai mult decât erau acum câţiva ani.

„Când mă uit la baza de depozite ale consumatorilor, uneori cred că este un deja-vu din nou. În 2015, 2016, 2017, totul era despre normalizarea ratelor de către Fed şi creşterea preţurilor“, a declarat directorul executiv al Bank of America, Brian Moynihan, în octombrie.

Pe de altă parte, băncile pot creşte destul de rapid ratele dobânzilor la împrumuturi. Reglementările postcriză înseamnă că băncile deţin mai multe împrumuturi pe termen scurt, care pot reveni rapid la rate mai mari ale dobânzii. De exemplu, băncile nu mai deţin multe credite ipotecare pe 30 de ani. În schimb, au o mulţime de împrumuturi auto şi comerciale, care tind să dureze doar câţiva ani, potrivit Wall Street Journal.

Băncile deţin, de asemenea, mai mult numerar la Fed decât în mod normal. Acest tip de cash poate fi mutat rapid în investiţii dacă ratele dobânzilor cresc, au spus bancherii. Reprezentanţii JPMorgan au spus că aproximativ 200 mld. dolari ar putea fi mutaţi în câteva zile. De asemenea, reprezentanţii Bank of America a spus că au de manevrat aproximativ 350 mld. dolari.

Analiştii de la Janney Montgomery Scott au spus că băncile ar putea creşte câştigurile pe acţiune cu o medie de 9% până în 2023 dacă îşi redistribuie numerarul suplimentar în investiţii. Cu toate acestea, ratele crescute nu înseamnă automat mai multe profituri. De exemplu, ratele mai mari pot reduce creditele ipotecare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO