Bănci și Asigurări

Business MAGAZIN. Niciodată nu este prea târziu să începi o afacere. Cine este Sampson Lloyd, cel care la 66 de ani a început o afacere şi a creat una dintre cele mai mari bănci din Marea Britanie, care a ajuns la active de 900 mld. euro

Business MAGAZIN. Niciodată nu este prea târziu să...

Autor: Andra Stroe

23.08.2020, 11:04 834

În business nu e niciodată prea târziu să o iei de la zero. O demonstrează antreprenorul Sampson Lloyd, care a pus bazele ultimei sale afaceri abia la vârsta de 66 de ani. Rezultatul? Lloyds Bank, una dintre cele mai mari instituţii financiar-bancare din Europa, care i-a transformat numele într-o legendă.

Sampson Lloyd s-a născut pe 15 mai 1699, în Birmingham, Marea Britanie, fiind al treilea fiu al soţilor Lloyd. În 1725, antreprenorul a început să facă comerţ cu fier alături de fratele său, Charles, cei doi cumpărând ulterior şi o forjă în Burton upon Trent. După moartea lui Charles, în 1741, Lloys a cumpărat un teren de 56 de acri la marginea oraşului Birmingham, cunoscut sub numele de Ferma Owen.

Antreprenorul a fost căsătorit de două ori. Din primul mariaj, cu Sarah Parkes, a avut un fiu, Sampson. A doua oară s-a căsătorit în 1731, cu Rachel Champion, cuplul având patru fii şi două fiice.

În 1765, la vârsta de 66 de ani, a deschis, alături de principalul producător de nasturi din oraş, John Taylor, şi de fiul său şi al lui Taylor, prima bancă din Birmingham: Taylor’s and Lloyds. În 1779 antreprenorul a murit.

În 1852, strănepoţii lui John Taylor au decis să se retragă din afacerile bancare, preferând să ducă o viaţă la ţară. Numele firmei a fost schimbat în Lloyds & Company.

Noua legislaţie, însoţită de nevoia de capital, i-a determinat pe reprezentanţii Lloyds să transforme compania dintr-o bancă privată într-o societate pe acţiuni, în 1865. Numele a fost schimbat din nou, în Lloyds Banking Company Limited.
În primii 100 de ani de funcţionare, Lloyds a avut un singur birou în oraş, dar în anii 1860 a început să îşi extindă operaţiunile, înregistrând o creştere rapidă: între 1865 şi 1923 compania a preluat aproximativ 50 de bănci, care la rândul lor au absorbit alte entităţi financiar-bancare. Astfel, până la fuziunea cu TSB din 1995, grupul a inclus peste 200 de bănci în portofoliu şi a devenit una dintre cele mai importante instituţii bancare din Marea Britanie.

În prezent, Lloyds Bank face parte, alături de Bank of Scotland, Halifax, Lloyds Bank International, Scottish Widows şi TSB, din portofoliul Lloyds Banking Group, o instituţie financiară britanică formată prin achiziţia HBOS de către Lloyds TSB în 2009. Anul trecut, grupul a înregistrat venituri de 17,14 miliarde de lire sterline, active în valoare de 833,89 miliarde de lire şi un capital privat de 41,6 miliarde de lire, numărul angajaţilor ridicându-se la 65.000 de persoane. Compania operează atât în Europa cât şi în SUA, Orientul Mijlociu şi Asia şi este listată la Bursa de Valori din Londra (LSE), făcând parte totodată şi din indicele FTSE 100.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO