Bănci și Asigurări

Când şi unde se depun CV-urile specialiştilor din ţară şi străinătate pentru board-ul BNR, care expiră în 2024? Pentru boardul ASF au fost în toamna trecută circa 40 de CV-uri pe cele 9 locuri

Când şi unde se depun CV-urile specialiştilor din...

Autor: Mircea Nica

29.05.2024, 09:00 1290

♦ Guvernatorul BNR Mugur Isărescu va primi cel mai probabil un nou mandat la conducerea BNR l „Procedura de alegere a conducerii BNR va avea loc după alegerile acestea din 9 iunie, dar nu ştiu exact calendarul pentru că acesta este decis de conducerea politică PSD-PNL. În principiu, ultima oară, când s-a ales boardul BNR a fost o audiere la grămadă, domnul Isărescu a fost singurul care a vorbit, i s-a pus o singură întrebare de către mine, ceilalţi nu au pus şi s-a continuat cu votul. Cred că oricine poate să îşi depună candidatura pentru boardul BNR, dar sunt anumite criterii în lege, un minim de experienţă“, spune Claudiu Năsui, deputat USR.

În lunile următoare, cel mai probabil în iunie, se va pune pe ordinea de zi a par­la­mentarilor alegerea noii con­duceri a Băncii Naţionale a Ro­mâ­niei (BNR), autoritatea care regle­men­tează şi supraveghează piaţa bancară.

În mod normal, ca şi în cazul con­ducerii Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) - care regle­men­tează şi supraveghează piaţa asi­gurărilor, piaţa de capital şi piaţa pen­siilor-, trebuie să existe un ter­men pentru depunerea CV-urilor. Pentru boardul ASF au fost în toam­na trecută circa 40 de CV-uri pe 9 locuri.

Conducerea BNR, ca şi în cazul procedurii de alegere a conducerii ASF de la finalul anului trecut, va fi numită politic, dar diferenţa este că în timp ce la ASF numărul CV-urilor depuse a fost aproape de 40 pentru cele 9 locuri din board, conform unor surse din piaţă, în cazul BNR, numărul de CV-uri cel mai probabil nu va fi mare, alegerile politice sunt puctuale, iar acest lucru este ştiut şi cunoscut, a explicat Claudiu Năsui, deputat USR, pentru ZF.

„La BNR este ca la ASF, pe algoritm politic, dar la mica înţelegere. Până la urmă majoritatea decide şi ar putea să ia toate locurile. Câteodată mai lasă un loc la opoziţie, câteodată nu. Nu există nimic la stat care să nu fie politic. Dacă este de stat e politic, vrem să nu fie politic, trebuie să fie privat. Câteodată şi la privat se bagă politicul. De exemplu, în industria asigurărilor, a băncilor nu ai voie să fii nici măcar în conducerea unei bănci, nici în board dacă nu ai permisiunea de la BNR, chiar dacă banca este 100% privată“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24